Симпатолитические свойства производных пиримидинов и пиридо[1,2-a] пиримидинов - Г. Т. Гукасян; А. А. Арутюнян; А. С. Григорян; А. С. Цатинян; Г. В. Гаспарян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследованы симпатолитические свойства новых производных пиримидинов и пиридо[1,2-a]пиримидинов, в том числе двух, проявляющих сильные антимоноаминоок-сидазные (МАО) свойства. Показано, что наиболее активное в качестве ингибитора МАО 3-изобутилтиопроизводное проявляет также некоторые симпатолитические свойства. Полученные данные указывают на возможность создания антидепрессантов на основе ингибиторов МАО, которые, благодаря одновременно проявляемой симпатолитической активности, будут значительно менее безопасны, ввиду снижения риска артериальной гипертензии, вызываемой указанными препаратами. Ուսումնասիրվել են պիրիդո[1,2-a] պիրիմիդինի երկու ածանցյալների սիմպաթոլիտիկ հատկությունները, որոնք ցուցաբերում են ուժեղ հակամոնոամինոօքսիդազային (ՄԱՕ) հատկություններ: Ցույց էտրվել, որ ՄԱՕ-առավել ակտիվ արգելակիչներ հանդես են գալիս 3-իզո-բութիլ ածանցյալը՝ ցուցաբերելով նաև որոշակի սիմպաթոլիտիկ հատկություն: Ստացված տվյալները վկայում են հակադեպրեսանտային դեղորայքի ստեղծման սկզբունքային հնարավորության մասին, ՄԱՕ-ի արգելակիչների հիման վրա, որոնք միաժամանակ դրսևորում են սիմպաթոլիտիկ ակտիվություն, և զգալիորեն պակաս անվտանգ կլինեն նշված միացությունների կողմից հարուցված արտերիալ հիպերտենզիայի վտանգի նվազեցման նկատմամբ: The sympatholytic properties of pyrimidines and pyrido[1,2-a]pyrimidine derivatives, involving two, that exhibit strong antimonoamine oxidase (MAO) properties, are investigated. It was shown that the 3-isobutylthio derivative is most active as an MAO inhibitor and exhibits some sympatholytic properties. The obtained data point to the possibility of creating antidepressant medications on the basis of MAO inhibitors, which, due to simultaneous manifestation of sympatholytic activity, will be significantly less safe due to reduction of the risk of arterial hypertension caused by these drugs.
Keywords: Biology; Pharmacology