Histological and morphological changes of rats’ thymus under the influence of Aflatoxin B1 - H. N. Yeghoyan; A. V. Grigoryan; A. F. Karapetyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
The issue of investigating dangerous influence of mycotoxins (toxic substance produced by mushrooms/ fungi) is quite timely. Food or feed polluted by them cause various infections – mycotoxicoses. Mycotoxins influence organism in many ways. Immune system suffers particularly severely. The damage of the latter leads to high danger of virus and bacterial infection risk, efficiency of precautions decreases. Միկոտոքսինների` սնկերից արտադրվող թունավոր նյութերի վնասակար ազդեցության ուսումնասիրության հիմնախնդիրն արդիական է: Դրանցով աղտոտված սննդամթերքը կամ կերը պատճառ է դառնում օրգանիզմների զանազան ախտահարումների` միկոտոքսիկոզների: Միկոտոքսինները բազմակողմանի ազդեցություն ունեն օրգանիզմի վրա: Առանձնապես խիստ տուժում է իմունային համակարգը: Վերջինիս վնասվելու հետևանքով մեծանում է վիրուսային և բակտերիական վարակների վտանգը, նվազում է նախազգուշական միջոցառումների արդյունավետությունը: Проблема изучения патологического влияния микотоксинов – токсических веществ, продуцируемых плесневыми грибами, является весьма актуальной. Поражение пищи или корма микотоксинами является причиной развития различных патологических состояний – микотоксикозов. Микотоксины имеют многостороннее влияние на организм. Особенно поражается иммунная система, вследствие чего повышается риск вирусных и бактериальных инфекций, снижается эффективность профилактических мероприятий.
Keywords: Biology; Zoology; Medicine; Pharmacology