Interaction of different intercalators with DNA in three-component systems - A. P. Antonyan; M. A. Torosyan; A. T. Karapetyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
The study of the joint binding of the intercalating compounds ethidium bromide (EtBr) and mitoxantrone (MTX) with DNA has been carried out. Melting parameters of the three-component system EtBr-DNA-MTX were obtained. Changes in the melting parameters of the complexes revealed that EtBr binds by several modes with ds-DNA both in the presence and in the absence of another intercalator. In the absence of EtBr, MTX binds to ds-DNA by semi-intercalation mode. At the joint binding of EtBr and MTX with ds-DNA a competition between ligands emerges, though the effect of EtBr on the melting parameters of the complexes becomes dominant. Իրականացվել է ԴՆԹ-ի հետ ինտերկալացվող միացություններ՝ էթիդիումի բրոմիդի (ԷԲ) և միտոքսանտրոնի (ՄՏՔ) համատեղ կապման ուսումնասիրություն: Ստացվել են ԷԲ-ԴՆԹ-ՄՏՔ եռակի համակարգերի հալման պարամետրերը: Կոմպլեքսների հալման պարամետրերի փոփոխությունները բացահայտել են, որ ԷԲ-ն եշ-ԴՆԹ-ի հետ կապվում է մի քանի եղանակներով ինչպես այլ ինտերկալյատորի առկայության, այնպես էլ բացակայության պայմաններում: ԷԲ-ի բացակայության դեպքում ՄՏՔ-ը եշ-ԴՆԹ-ի հետ կապվում է կիսաինտերկալյացիոն եղանակով: Եշ-ԴՆԹ-ի հետ ԷԲ-ի և ՄՏՔ-ի համատեղ կապման դեպքում լիգանդների միջև ի հայտ է գալիս մրցակցություն, սակայն ԷԲ-ի ազդեցությունը կոմպլեքսների հալման պարամետրերի վրա դառնում է դոմինանտ: Проведено исследоваие совместного связывания интеркалирующих соединений бромистого этидия (БЭ) и митоксантрона (МТК) с ДНК. Получены параметры плавления комплексов тройных систем БЭ-ДНК-МТК. Изменения параметров плавления комплексов выявили, что БЭ связывается несколькими способами с дц-ДНК кaк в присутствии, тaк и в отсутствие другого интеркалятора. В отсутствие БЭ, МТК связывается с дц-ДНК полуинтеркаляционным способом. При совместном связывании БЭ и МТК с дц-ДНК возникает конкуренция между лигандами, однако доминирующим является влияние БЭ на параметры плавления комплексов.
Keywords: Biology; Genetics