Изменение интегративных показателей организма при кислородной недостаточности в условиях воздействия нембутала и уретана - Н. Ю. Адамян; М. А. Карапетян; Р. Ш. Саркисян; Т. А. Айрапетян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследовалось изменение общего физиологического состояния организма под влиянием наркотических веществ (нембутал и уретан) в условиях oстрой кислородной недостаточности. Для оценки целостного состояния организма использован аппаратурный комплекс “Биоскоп”. Показано, что комбинированное воздействие гипоксии и наркоза достоверно угнетает значения интегративных показателей организма. После снятия гипоксического фактора у интактных животных (только гипоксия) параметры сигнала становятся выше нормы, а у наркотизированных – ниже. Ուսումնասիրվել է օրգանիզմի ընդհանուր ֆիզիոլոգիական վիճակի փոփոխությունը թմրեցնող նյութերի (նեմբութալ և ուրետան) ազդեցությամբ թթվածնային անբավարարության պայմաններում: Որպես ընդհանուր վիճակի ցուցանիշ ուսումնասիրվել է ինտեգրատիվ ազդանշանը, որը ձևավորվում է օրգանիզմի կազմավորման տարբեր մակարդակների ֆունկցիոնալ համակարգերի փոխազդեցության արդյունքում: Հիպօքսիայի և թմրանյութերի համակցված ազդեցությունը հավաստիորեն ճնշում է ինտեգրատիվ ազդանշանի ուսումնասիրվող ցուցանիշները: Հիպօքսիկ գործոնի վերացումից հետո ինտակտ կենդանիների (միայն հիպօքսիա) ցուցանիշները նորմայից բարձր են լինում, իսկ թմրեցվածներին՝ ցածր: We studied the influence of acute hypoxia and anestethetics (nembutal and uretan) on the organism’s integrative signal registered on the surface of rats body with the use of apparatus complex “Bioscope”. The experiment results suggest that the integrative signal is sensitive in the case of oxygen deficiency conditions and an drugs. It is shown the combined use of hypoxia and narkotics redouble the inhibition effect of both factors.
Keywords: Biology; Physiology