Սևանա լճի ֆիտոպլանկտոնի հորիզոնական բաշխվածության նկարագիրը 2016թ. - Ա. Ս. Մամյան; Լ. Ռ. Համբարյան; Թ. Գ. Խաչիկյան; Լ. Գ. Ստեփանյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
2016 թ. կատարվել են Սևանա լճի (Մեծ և Փոքր Սևան) լիթորալ, սուբլիթորալ և պելագիալ հատվածների ֆիտոպլանկտոնային համակեցության ուսումնասիրություններ: Պարզվել է, որ լճի երկու հատվածների ֆիտոպլանկտոնային համակեցությունները որոշակիորեն տարբերվել են դոմինանտ կազմով և քանակական ցուցանիշներով: Փոքր Սևանի ֆիտոպլանկտոնում կայուն դիրք են գրավել դիատոմայինները, իսկ Մեծ Սևանում դիտվել է կապտականաչ և էվգլենային ջրիմուռների անկանխատեսելի հերթափոխ: В 2016 г. проведены исследования фитопланктонного сообщества литоральной, суб-литоральной и пелагиальной частей озера Севан (Большой и Малый Севан). Выявлено, что фитопланктонные сообщества обеих частей озера несколько отличались по количественным показателям и составу доминантов. В составе фитопланктона Малого Севана устойчивое положение занимали диатомовые водоросли, а в Большом Севане наблюдалась непредсказуемая смена синезеленых и эвгленовых водорослей. Investigations of phytoplankton community of littoral, sublittoral and pelagial zones of Lake Sevan (Major and Minor Sevan) was conducted in 2016. It was revealed that phytoplankton communities of both parts of the lake vary in terms of quantitative parameters and dominant complex. Diatomic algae had stabile position in the phytoplankton community of Minor Sevan and unpredictable changes were observed between blue-green and euglenic algae in Major Sevan.
Keywords: Biology; Zoology; Hydrobiology