Կոկռոշենու և հաղարջենու մշակովի տեսակների սնկային հիվանդությունների ուսումնասիրությունն Արցախում - Գ. Գ. Մարգարյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Արցախում կատարված հետազոտական աշխատանքների արդյունքում (2014-2017թթ.) հայտնաբերվել ու իդենտիֆիկացվել են կոկռոշենին և հաղարջենին ախտահարող 8 տեսակի սնկային հիվանդություն /ալրացող, անտրակնոզ, սեպտորիոզ, ժանգասունկ, մոխրագույն և մոնիլինային փտում, ասկոխիտոզ, թառամում/: Պարզաբանվել են նշված սնկերի զարգացման կենսաբանական առանձնահատկությունները, տեր-բույսերի ընկալունակությունը հիվանդածին սնկերի նկատմամբ և հարմարվածությունն Արցախի բնակլիմայական պայմաններին: В результате проведенных в 2014-2017 гг. в Арцахе работ выявлено и идентифицировано 8 видов грибных болезней, поражающих крыжовник и смородину (мучнистая роса, антракноз, септориоз, ржавчина, серая и монилиальная гниль, аскохитоз, увядание). Выяснены биологические закономерности развития указанных грибов, восприимчивость растений-хозяев по отношению к грибам-паразитам и их адаптация к природно-климатическим условиям Арцаха. In 2014-2017, as a result of the research in Artsakh eight fungal diseases on the currant and gooseberry were identified. They are powdery mildew, anthracnose, septoriose, rust fungi, gray and monilia rot, Ascochyta disease and wilting. The article reveals the biological peculiarities of the development of the mentioned fungi, the perception of host-plants on the pathogenic mushrooms and the adaptation to the climatic conditions of Artsakh.
Keywords: Biology; Botany