Հոլշտին և ֆլեկվի ցեղերի երրորդ ծնի կովերի արտակազմվածքի առանձնահատկությունները, կապը կաթնային մթերատվության հետ - Մ. Կ. Հովհաննիսյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հետազոտությունը կատարվել է 2016 թ. ՀՀ Սյունիքի տարածաշրջանի «Վամաքս» ՍՊԸ կաթնային համալիրում, որի համար Հոլշտին և Ֆլեկվի ցեղերից կազմվել է երկու խումբ: Ներկրված շուրջտարյա մսուրային պահվածքի պայմաններում փորձնական խմբերի կովերը կերակրվել ու խնամվել են պահվածքի միանման պայմաններում: Երրորդ լակտացիայի 305 օրվա ընթացքում Հոլշտին ցեղի կովերի մոտ կենդանի զանգվածը 649,5 կգ էր, կթի քանակը` 7712 կգ, յուղի պարունակությունը 3,75 %, իսկ Ֆլեկվի ցեղի կովերի մոտ կենդանի զանգվածը 617,5 կգ էր, կիթը` 5116 կգ և յուղը` 4,0 %, սպիտակուցի պարունակությունը` համապատասխանաբար 3,24 % և 3,41 %:Կովերի կթի քանակի և կրծքի փաթի միջև բավարար համահարաբերակցության գործակից դրսևորվել է Հոլշտին ցեղի կովերի մոտ` r=0,763, իսկ Ֆլեկվի ցեղի կովերի համահարաբերակցության գործակիցն ընդհակառակը ցածր էր` r = 0,20: Исследование проводилось в 2016 году в молочном хозяйстве ООО “Вамакс” в условиях круглогодичного стойлого содержания завезенных коров пород Голштейн и Флекви. Животные содержались в одинаковых условиях кормления. Результаты исследований показали, что коровы гольштинскоой породы третьего отела по живой массе 649,5 кг проявили молочную продуктивность 7712 кг, содержание молочного жира составило 3,75 %, а молочная продуктивность коров породы Флекви (617,5 кг живой массы) составляет 5116 кг, содержание молочного жира 4,0 %, по количеству белка соответственно – 3,24 % и 3,41 %. Коэффициент корреляции между удоем и обхватом груди у коров гольштинской породы составлял r = 0,763, а у коров породы Флекви – r = 0,20.The research was carried out in 2016 in the dairy farm of LLC "Vamax" in conditions of year-round stable care of imported cows of the 3rd lactation period from Holstein and Flekvy breed in two groups. The imported experimental cows kept in a year-round manger conditions were fed and cared in the same breeding conditions. Analysis of the research results showed that the third-calf Holstein cattle in a live weight of 649.5 kg on the 305th lactation day demonstrated a milk productivity of 7712 kg, the milk fat content was 3.75%. The milk productivity of the Flekvy cows (617.5 kg of live weight) was 5,116 kg, the content of milk fat was 4.0%, and protein were 3,24 % and 3,41 % respectively. A sufficient correlation coefficient between the amount of milk and the udder girth in the Holstein cows is identified, which makes r = 0.763, and for the breeds of the Flekvy breed r = 0.20.
Keywords: Biology; Zoology