Հողի նախացանքային մշակման ձևերի, պարարտացման և ադսորբենտների կիրառման ազդեցությունը աշնանացան ցորենի բերքատվության վրա - Վ. Ա. Պապինյան; Ռ. Ռ. Մանուկյան; Ս. Լ. Աթալյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Արցախի Հանրապետության Մարտունու շրջանի շագանակագույն հողերում անջրդի պայմաններում ուսումնասիրվել է հողի նախացանքային մշակման տարբեր եղանակների (սովորական վար և սկավառակում), պարարտացման` P90K60 (ֆոն) + գոմաղբ + շլակ 20 տ/հա + N60 կգ/հա ազդեցությունը հողում խոնավության կուտակման և աշնանացան ցորենի բերքատվության վրա: Երեք տարիների ուսումնասիրությունների արդյունքում լավագույն տարբերակը համարվել է ֆոն (P90K60) + գոմաղբ 30 տ/հա + շլակ 20 տ/հա + N60 կգ/հա (սնուցման ձևով) չափաքանակը, որն անջրդի պայմաններում ապահովել է 32.1 ց/հա հատիկի բերք: Исследовано влияние различных способов предпосевной обработки (обыкновенная, вспашка дискование), удобрения – P90K60(фон)+навоз+шлак 20 т/га+N60, адсорбента в богарных условиях на накопление влажности и урожайность озимой пшеницы в каштановых почвах Мартунийского района Республики Арцах. На основании трехлетних исследований наилучшим вариантом признан фон P90K60+навоз+30 т/га+шлак 20 т/га+N60кг/га (в виде подкормки), который в богарных условиях обеспечивает 32.1 ц/га урожая зерна. The impact of different methods of pre-sowing treatment (ordinary, disk tillage), application of fertilizers – P90K60 (background)+ manure +slag 20 t/ha+N60, adsorbent in dry conditions on the moisture аccumulation and yield capacity of winter wheat in chestnut soils of Martuni region at the Republic of Artsakh was investigated. Based on the results of three-year study, the background P90K60+ manure+ 30 t/ha + slag 20 t/ha+ N60 kg/ha (in the form of additional nutrition) is considered to be the best option, which provides 32.1 c/ha grain yield in dry conditions.
Keywords: Biology; Hydrobiology