Селен как необходимый микроэлемент для формирования естественной резистентности организма - Л. В. Вартанян; А. М. Арутюнян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Обогащение рациона кроликов селенитом натрия приводит к стимуляции образования сегментоядерных нейтрофилов, которые, являясь самыми активными из лейкоцитов, в значительной степени обусловливают клеточный иммунитет. Одновременно у опытных животных достоверно повышаются фагоцитарное число и фагоцитарный индекс, которые свидетельствуют о стимуляции функциональной активности нейтрофилов. Гистоморфологическими исследованиями лимфоузлов и селезенки опытных животных установлено повышение в них количества макрофагов, лимфоцитов, нейтрофилов и плазматических клеток, которые ответственны за клеточные и гуморальные защитные реакции организма. Ճագարների կերաբաժնի հարստացումը նատրիումի սելենիտով նպաստում է հատվածակորիզավոր նեյտրոֆիլների գոյացման խթանմանը, որոնք զգալի չափով պայմանավորում են բջջային իմունիտետը: Միաժամանակ փորձնական կենդանիների մոտ հավաստի բարձրանում են ֆագոցիտային թիվը և ֆագոցիտային ինդեքսը, որոնք վկայում են նեյտրոֆիլների ֆունկցիոնալ ակտիվության մասին: Փորձնական կենդանիների ավշային հանգույցների և փայծաղի հիստոմորֆոլոգիական հետազոտություններով բացահայտված է դրանցում մակրոֆագերի, լիմֆոցիտների, նեյտրոֆիլների և պլազմատիկ բջիջների քանակի հավաստի բարձրացում, որոնք պատասխանատու են օրգանիզմի բջջային և հումորալ պաշտպանիչ ռեակցիաների համար: Enrichment of the diet for rabbits with sodium selenite leads to stimulation of the formation of segmented neutrophils, which, being the most active of the leukocytes, largely determine the cellular immunity. Simultaneously, phagocytic number and phagocytic index were significantly increased of experimental animals, that testify to stimulation of the functional activity of neutrophils. Histo-morphological studies of lymph nodes and spleen of experimental animals showed an increase in the number of macrophages, lymphocytes, neutrophils and plasma cells, which are responsible for cellular and humoral defense reactions of the organism.
Keywords: Biology; Ecology