Особенности анатомической структуры побегов плакучей формы Morus alba L. - Г. Г. Оганезова; М. М. Григорян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Происхождение плакучих форм многих видов древесных пород генетически детерминировано. Геотропизм этих форм обусловлен перестройкой анатомической структуры побегов. В отличие от обычных форм, у них замедляется дифференциация механических тканей как в зоне ксилемы, так и в зоне перицикла, более того, асимметрия расположения механических элементов у плакучей формы Morus alba по сравнению c нормой значительно возрастает. Մեծ թվով ծառաբույսերի լացող ձևերի ծագումնաբանությունը որոշվում է գենետիկորեն: Այդ ձևերի գեոտրոպիզմը պայմանավորված է ընձյուղների անատոմիական կառուցվածքի ձևափոխություններով: Ի տարբերություն սովորական ձևի, թթենի սպիտակ լացող ձևի մոտ մեխանիկական հյուսվածքների առաջացումն ավելի դանդաղ է ընթանում քսիլեմի և պերիցիկլի հատվածներում: Բացի այդ մեխանիկական տարրերի անհամաչափությունը լացող թթենու մոտ մեծանում է:The origin of weeping forms of many tree species is genetically identified. Geotropism of their grow form is stipulated by restructuring of the shoots anatomy. In this case cambium and pericycle activity is less: number and quality of the mechanical tissues, especially in xylem, were decreased. Furthermore – the asymmetric arrangement of mechanical components in weeping form of Morus alba was increased.
Keywords: Biology; Botany