Զովունու և Ապարանի շրջաններում մշակվող կատվախոտ դեղատուի Valeriana officinalis L.) և կատվախոտ սրտայինի (Valeriana cardiola L.) արմատներով կոճղարմատների հումքում վալեպոտրիատների քանակական վերլուծությունը - Վ. Գ. Հովհաննիսյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Առաջին անգամ կատարվել է Հայաստանի տարբեր շրջաններում (Զովունի, Ապարան) մշակվող կատվախոտ սրտայինի (Valeriana cardiola L.) և կատվախոտ դեղատուի (Valeriana officinalis L.) հումքերի ստանդարտավորումն ըստ վալեպոտրիատների՝ սպեկտրաֆոտոմետրիկ եղանակով: Վալեպոտրիատների առավել բարձր պարունակություն դիտվել է Ապարանում մշակվող կատվախոտ սրտայինի հումքում (1,87%), ինչը, հավանաբար, պայմանավորված է տեսակային առանձնահատկություններով և բնակլիմայական պայմաններով: Впервые проведена стандартизация сырья валерианы кардиолы (Valeriana cardiola L.) и валерианы лекарственной (Valeriana officinalis L.), культивируемых в разных регионах Армении (Зовуни, Апаран) по валепотриатам спектрофотометрическим методом. Наиболее высокое содержание валепотриатов наблюдалось в сырье валерианы кардиолы (1,87%), культивируемой в Апаране, что, вероятно, обусловленно климатическими условиями, а также особенностью вида.The standartization of Valerian raw material (Valeriana officinalis L. and Valeriana cardiola L.) being cultivated in different regions of Armenia (Zovuni, Aparan) by valepotriates was carried out for the first time by spectrophotometry. The highest amount of valepotriates was found in the raw material of valerian cardiola cultivated in Aparan (1,87%), which was stipulated by climatic factors and characteristic features of species.
Keywords: Biology; Medicine; Pharmacology