Выявление избирательности связывания митоксантрона с АТ- И GC- парами спектроскопическим методом - М. А. Торосян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В интервале перехода спираль-кубок комплекса ДНК-митоксантрон были определены изменения поглощения системы на пяти длинах волн. Температуры плавления AT- и GC- участков были определены при помощи метода наименьших квадратов, принимая, что в процессе плавления вклад этих пар в увеличении поглощения не зависит от нуклеотидной последовательности биополимера. Расчеты показали, что с увеличением концентрации ми-токсантрона разница между температурами плавления GC- и AT- участков растет нелинейно, что указывает на избирательность связывания лиганда с этими парами нуклеотидов.ԴՆԹ-միտոքսանտրոն կոմպլեքսի պարույր-կծիկ անցման տիրույթում ալիքի հինգ երկարությունների համար որոշվել են համակարգի կլանման փոփոխությունները: Փոքրագույն քառակուսիների մեթոդով որոշվել են AT և GC տեղամասերի հալման ջերմաստիճանները ընդունելով, որ հալման պրոցեսի ընթացքում կլանման աճի մեջ այդ զույգերի ներդրումը կախված չէ կենսապոլիմերների ազոտային հիմքերի հաջորդականությունից: Հաշվարքները ցույց են տվել, որ միտոքսանտրոնը ընտրողաբար է փոխազդում AT և GC զույգ հիմքերի հետ. միտոքսանտրոնի կոնցենտրացիայի աճման հետ ոչ գծային կախվածությամբ աճում է GC և AT տեղամասերի հալման ջերմաստիճանների տարբերությունը:The absorption changes of the DNA-mitoxantrone complexes have been determined for the five wavelengths at the helix-coli transition interval of the system. The melting temperatures of AT- and GC- pairs have been estimated by the method of least squares assuming that the increase of the absorption was independent on the base sequence of the biopolymer. Calculations showed that the increase of the differences of melting temperatures of AT- and GC- regions are nonlinear pointing to the selectivity of ligands to those pairs.
Keywords: Biology; Biophysics