Некоторые фенотипические особенности квакш (Amphibia: hylidae) Армении - М. В. Арзуманян; И. Э. Степанян; М. С. Аракелян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучены особенности окраски и рисунка тела, морфометрические признаки квакш Hyla orientalis и Hyla savignyi из 3-х популяций Армении. У обоих видов выявлен доминантный фенотип “зеленая без рисунка”. “Зеленая с черными пятнышками” и “темно-зеленая без пятнышек” фенотипы также распространены у обоих видов, тогда как “мозаичный” фенотип – единичeн и только в популяциях Hyla orientalis. Анализ морфометрических показателей тела двух видов квакш из Армении показал достоверные межпопуляционные и межвидовые различия, которые между видами оказались менее выраженными, чем изменчивость между изученными популяциями Hyla orientalis. Ուսումնասիրվել է Հայաստանի Hyla orinetalis (Bedriaga, 1890) և Hyla savignyi (Audouin, 1827) ծառագորտերի մարմնի գունավորման և ձևաբանական առանձնահատկութունների բազմազանությունը: Հայտնաբերվել է, որ ուսումնասիրված 2 տեսակի մոտ գերիշխում է «կանաչ առանց նախշերի» ֆենոտիպը: «Կանաչ սև կետերով» և «մուգ կանաչ առանց կետերի» ֆենոտիպերը նույնպես տարածված են 2 տեսակների մոտ: «Մոզաիկ» ֆենոտիպը պարբերաբար գտնվել է միայն Hyla orientalis -ի մոտ: Մարմնի ձևաբանական ցուցանիշների համեմատական վերլուծությունը ցույց է տվել ներ- և միջպոպուլյացիոն տարբերությունների հավաստիությունը: Հայտնաբերվել է, որ միջտեսակային զանազանությունը արտահայտված է ավելի քիչ, քան H. orientalis-ի հետազոտված պոպուլայցիաների միջև: Features of dorsal coloration and its patterns as well as morphometric characters of tree-frogs Hyla orientalis and Hyla savignyi from Armenia were studied. “Green, spot-less” dominant phenotype is common in both species studied. “Green, black spotted” and “dark-green, spot-less” phenotypes are also common in mentioned species, whereas, «mozaic» phenotype is found very rarely and in populations of Hyla orientalis. Analysis of morphometric parameters of two species of tree frog from Armenia has shown the inter-population and inter-species difference. The differences between species were less expressed, than those between populations of Hyla orientalis.
Keywords: Biology; Zoology; Hydrobiology