Образование супероксидных и гидроксильных радикалов при расщеплении перекиси водорода гидроксидом аммония - Р. М. Симонян; М. А. Бабаян; Г. Р. Оксузян; Г. М. Симонян; С. М. Фесчян; А. А. Енгибарян; М. А. Симонян; Р. Ш. Матевосян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Разработан кинетический метод определения стационарной концентрации О2, генерированных при расщеплении перекиси водорода аммиаком. Выявлен новый механизм токсического действия аммиака как стимулятора образования супероксидных и гидроксильных радикалов в ходе неферментативного расщепления перекиси водорода. Такой процесс может наблюдаться при гипераммонемии (при пересадке органов, циррозе печени, сахарном диабете). Մշակվել է ամոնիակով ջրածնի պերօքսիդի ճեղքման հետևանքով գոյացած Օ2- ստացիոնար քանակի որոշման կինետիկական մեթոդ: Բացահայտվել է ամոնիակի թունավոր ազդեցության նոր մեխանիզմ, որպես ջրածնի պերօքսիդի ոչ ֆերմենտային ճեղքման ընթացքում սուպերօքսիդ և հիդրօքսիլ ռադիկալների գոյացման խթանիչ: Այս գործընթացը կարող է դիտվել հիպերամոնեմիայի ժամանակ (օրգանների փոխպատվաստման, լյարդի ցիրոզի և շաքարախտի դեպքում): The kinetic method for the determination of the stationary concentration of О2, during decay of H2O2 by ammonia is elaborated. A new mechanism for toxic effect of the ammonia was revealed as a stimulator of the generation of О2 during non enzymatic decay of H2O2. This process can by observed at hyperammonemia (at transplantation of the organs, liver cirrhosis, diabetes).
Keywords: Biology; Biochemistry