Biotechnology of citric acid production from topinambur - I. E. Melkumyan; R. S. Hovhannisyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Citric acid is widely (75%) used in the food, drags and chemicals productions. Commercially, citric acid is produced from molasses. However plant polyfructans such as inulin are not studied for production of citric acid point of view. Inulin contains 97% fructose and 3% glucose. Considerable amount of inulin contains the tubers of topinambur (Helianthus tuberosus) (20-25%). Лимонная кислота широко (75%) используется в пищевой, а также в фармацевтической и химической промышленности. В основном она производится из мелассы. Однако растительные полифруктаны, например инулин, не изучены для производства лимонной кислоты. Инулин – это полисахарид, содержащий 97% фруктозы и 3% глюкозы. Значительное количество инулина содержится в клубнях топинамбура (Helianthus tuberosus) (20-25%).Կիտրոնաթթուն լայնորեն օգտագործվում է սննդի (75%), ինչպես նաև դեղագործական և քիմիական արդյունաբերության մեջ: Հիմնականում այն արտադրվում է մելասսայից: Սակայն բուսական պոլիֆրուկտանները, օրինակ ինուլինը, գրեթե չեն ուսումնասիրվել կիտրոնաթթվի ստացման համար: Ինուլինը 97% ֆրուկտոզա և 3% գլյուկոզա պարունակող պոլիսախարիդ է: Ինուլինի զգալի քանակներ (20-25%) պարունակվում են գետնախնձորի պալարներում (Helianthus tuberosus):
Keywords: Biology; Microbiology