The possible role of serotonin and adenosine at different origin noxious stimuli information realization - H. S. Harutyunyan; A. L. Shaljyan; A. V. Saharyan; H. R. Alaverdyan; G. S. Vardanyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Transmission of pain from periphery to the cortex depends on integration and signal processing within spinal cord and higher structures of brain. Several molecular and biochemical mechanisms contribute to the phenomenon of sensitization and persistent pain, wherein every nociceptive factor has its own specific way of action. The aim of this work is to observe the influence of different noxious agents on serotonin and adenosine level changes in different regions of central nervous system using as a background the modified version of classic formalin test. We determined the levels of adenosine and serotonin evoked by formalin, capsaicin and Freund’s adjuvant injection in the lumbar segment of the spinal cord and hippocampus using HPLC technique. The role of abovementioned mediators at different levels of nociceptive information transmission is discussed. Трансмиссия боли с периферии в кору головного мозга зависит от интеграции и процессинга в спинном мозге и высших структурах головного мозга. Различные молекулярные и биохимические механизмы вовлечены в феномен сенситизации и пролонгированной боли, при этом каждый ноцицептивный фактор имеет свой специфический путь влияния. Целью данного исследования является изучение влияния различных боль-индуцирую- щих факторов на уровне серотонина и аденозина в различных участках центральной нервной системы с использованием модифицированной модели классического формалинового теста. Нами было проведено определение уровня серотонина и аденозина в люмбарном сегменте спинного мозга, а также в гиппокампе с применением высокоэффективной жидкостной хроматографии. Обсуждается роль вышеотмеченных медиаторов на различных уровнях передачи ноцицептивной информации. Ցավային ազդակների փոխադրումը ծայրամասից դեպի գլխուղեղի կեղև կախված է ողնուղեղում և գլխուղեղի կառուցվածքներում ինտեգրացիայից և ազդակի պրոցեսինգից: Բազմաթիվ մոլեկուլային և կենսաքիմիական մեխանիզմներ հանգեցնում են սենսիտիզացիայի և հարատև ցավի առաջացման, որտեղ յուրաքանչյուր ցավ առաջացնող գործոն ունի իր յուրահատուկ գործելաոճը: Աշխատանքի նպատակն է դիտարկել տարբեր ցավ առաջացնող ագենտների ազդեցությունը սերոտոնինի և ադենոզինի կոնցենտրացիայի վրա կենտրոնական նյարդային համակարգի տարբեր բաժիններում` հիմք ընդունելով դասական ֆորմալինային թեստի մոդիֆիկացված տարբերակը: Մեր կողմից որոշվել է ֆորմալինի, կապսաիցինի և Ֆրոյնդի ադյուվանտի առաջացրած ցավի արդյունքում ադենոզինի և սերոտոնինի կոնցենտրացիան ողնուղեղի գոտկային բաժնում և հիպոկամպում բարձր արդյունավետության հեղուկային քրոմատոգրաֆիայի եղանակով:Քննարկված է վերը նշված միջնորդանյութերի դերը ցավային տեղեկատվության փոխանցման տարբեր մակարդակներում:
Keywords: Biology