Isoforms of adenosine deaminase1 in synovial fluids at different arthritis - Karapetyan, L. G.; Antonyan, A. A.; S. G. Sharoyan; S. S. Mardanyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
The significant elevation of adenosine deaminase activity in synovial fluids of patients at different joint disorders was observed. It was shown that the enzyme level can be used as a statistically significant, specific and sensitive biochemical marker for distinguishing the rheumatoid and osteoarthritis. Moreover, it appeared that in the case of rheumatoid arthritisthe elevation of the enzyme activity in synovial fluidtakes place mainly via increasing of small-molecular adenosine deaminase. In the cases of ankylosing spondylitis, reactive arthritis, gout and juvenile idiopathic arthritisthis regularity was not registered. Հոդերի ախտաբանական խանգարումներով հիվանդություն ներիսինովիալ հեղուկում գրանցվել է ադենոզին դեամինազ 1-ի ակտիվության զգալի բարձարցում: Ցույց է տրվել, որ ֆերմենտի ակտիվությունը կարող է օգտագործվել օստեո- և ռևմատոիդային արթրիտների տարբերակման վիճակագրորեն զգալի, սպեցիֆիկ և զգայուն կենսաքիմիական ցուցանիշ: Պարզվել է, որ ռևմատոիդային արթրիտի դեպքում սինովիալ հեղուկում ֆերմենտի ակտիվությունը բարձրանում է ֆերմենտի ցածրամոլեկուլային ձևի աճի հաշվին, որը չի գրանցվել անկիլոզացնող սպոնդիլոարթրիտի, ռեակտիվ արթրիտի, հոդատապի (պոդագրա) և պատանեկանի դիոպաթիկ արթրիտների դեպքում:Наблюдалось значительное повышение активности аденозин дезаминазы 1в синовиальной жидкости больных при различных суставных заболеваниях. Было показано, что уровень активности фермента может быть использован в качестве статистически значимого, специфического и чувствительного биохимического маркера для различения остео- и ревматоидного артритов. Оказалось, что в случае ревматоидного артрита повышение активности фермента в синовиальной жидкости происходит главным образом за счет увеличения низкомолекулярной аденозин дезаминазы. В случаях анкилозирующего спондилоартрита, реактивного артрита, подагры и ювенильного идиопатического артрита эта закономерность не регистрируется.
Keywords: Biology