Исследование фотосинтетических пигментов травяных растений горы Aрагац - Т. А. Саргсян; М. А. Навасардян; Б. Х. Межунц (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В статье обобщены результаты исследований содержания хлорофиллов a,б и каротиноидов в листьях степных растений, как биологические факторы накопления органического вещества. Установлены средние значения и пределы колебаний пигментов в листьях доминирующих растений и основных луговых групп (злаки, бобовые, разнотравные) кормовых угодий. Показано, что высокие показатели суммы пигментов в листьях пырея и всех исследуемых растительных групп приходятся на участок сухостепного пояса, с менее благоприятными условиями среды.In paper the results of study of chlorophylls а, b and carotenoids content in steppe plant leaves asimportant biological indices of organic matter accumulationare summarized.The mean values and range of variations of pigments in leaves of dominating plants and principle meadow groups (grass, legume, forbs) of grasslandsare established. It is shown, that high values sum of pigments in leaves of quack grassand all studied meadow groups fall on the plot of dry steppe zone with less favorable environmental conditions.Հոդվածում ամփոփված են տափաստանային բույսերի տերևներում ա,բ քլորոֆիլների ու կարոտինոիդների պարունակության վերաբերյալ հետազոտությունների արդյունքները, որպես օրգանական նյութերի կուտակման կենսաբանական գործոններ: Բացահայտվել են կերահանդակներում գերակշռող տեսակների և հիմնական մարգագետնային բուսախմբերի (հացազգի, բակլազգի և տարախոտեր) տերևներում պիգմենտների միջին արժեքները և տատանման սահմանները: Ցույց է տրվել, որ սեզի և բոլոր հետազոտված բուսախմբերի տերևներում պիգմենտների գումարային բարձրարժեքներ բաժին են ընկնում չոր տափաստանային գոտու փորձատեղամասին, որտեղ միջավայրի պայմանները նվազ բարենպաստ են:
Keywords: Biology; Ecology