Влияние режима освещения на выделение водорода фототрофными организмами - Л. С. Габриелян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследовано действие режима освещения на выделение водорода (Н2) зеленой микроводорослью Parachlorella kessleri РА-002 и пурпурной бактерией Rhodobacter sphaeroides MDC6521. Выявлено, что P. kessleri и R. sphaeroides не способны к выделению Н2 в темноте. Когда культуры R. sphaeroides освещались через 24 ч темнового периода, выход H2 возрастал в 2.5 раза, по сравнению с контрольным образцом; тогда как выделение H2 P. kessleri увеличивалось в 1.5 раза при темновой инкубации микроводорослей после предварительного освещения в течение 24 ч. Это увеличение выхода H2 возможно за счет активации соответствующих ферментов и создания анаэробных условий. Полученные результаты важны для выявления механизмов выделения Н2 у фототрофов, а также для дальнейшего совершенствования водородной биотехнологии.The effect of the lighting regime on the hydrogen (H2) production by green microalgae Parachlorella kessleri PA-002 and purple bacterium Rhodobacter sphaeroides MDC6521 has been investigated. It has been shown that P. kessleri and R. sphaeroides don’t produce H2 at the darkness. When R. sphaeroides culture was illuminated after 24 h of dark period, the H2 yield was increased 2.5 fold in comparison with the control sample; whereas the H2 production by P. kessleri was enhanced by 1.5 fold during the dark incubation of microalgae after pre-illumination during 24 h. H2 yield increase is possible due to activation of the corresponding enzymes and the creation of anaerobic conditions. The results obtained are important for understanding of H2 production mechanisms in phototrophs, as well as for further improvement of hydrogen biotechnology. Ուսումնասիրվել է լուսավորության ռեժիմների ազդեցությունը Parachlorella kessleri PA-002 կանաչ միկրոջրիմուռում և Rhodobacter sphaeroides MDC6521 ծիրանագույն բակտերիայում ջրածնի (H2) արտադրության վրա: Ցույց է տրվել, որ P. kessleri և R. sphaeroides չեն արտադրում H2 մթնային պայմաններում: Երբ R. sphaeroides-ը լուսավորվել է 24 ժ մթնային փուլից հետո, H2-ի ելքը աճել է 2.5 անգամ, ստուգիչի համեմատությամբ: Սակայն P. kessleri-ում H2-ի արտադրությունը խթանվել է 1.5 անգամ, երբ կուլտուրան 24 ժ լուսավորությունից հետո տեղափոխվել է մթնային պայմաններ: H2-ի արտադրության խթանումը կարող է պայմանավորված լինել համապատասխան ֆերմենտների ակտիվացմամբ և անաէրոբ պայմանների ստեղծմամբ: Ստացված տվյալները կարևոր են ֆոտոտրոֆներում H2-ի արտադրության մեխանիզմների պարզաբանման, ինչպես նաև ջրածնային կենսատեխնոլոգիայի բարելավման համար:
Keywords: Biology; Biochemistry