Միլիմետրական և դեցիմետրական տիրույթների ճառագայթահարման ազդեցությունը պուրինային նուկլեոտիդների դեզամինացման վրա c. guilliermondii НП-4 խմորասնկային բջիջներում - Ս. Վ. Մարության; Գ. Հ. Պետրոսյան; Ս. Ա. Մարության; Լ. Հ. Նավասարդյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Իրականացվել է C.guilliermondii НП-4 խմորասնկային բջիջներում պուրինային միացությունների դեզամինացման ուսումնասիրություններ խմորասնկային բջիջները միլիմետրական և դեցիմետրական տիրույթի ոչիոնացնող ճառագայթներով ճառագայթահարելուց և հետճառագայթային ռեպարացիայից հետո: Դրսևորվել են դեզամինացման ուժգնության փոփոխություններ պոլիֆոսֆատ-նուկլեոտիդների՝ ԱԿՖ-ի, ԱԵՖ-ի, ԳԿՖ-ի և ԳԵՖ-ի դեպքում, ինչը, հավանաբար, պայմանավորված է էքստրեմալ վիճակում ներբջջային պոլիֆոսֆատների մետաբոլիզմի ինտենսիվության փոփոխությամբ:Осуществлено исследование дезаминирования пуриновых нуклеотидов в дрожжевых клетках C.guilliermondii НП-4, облученных в областях миллиметровых и дециметровых длин волн и после пострадиациоанной репарации. Были обнаружены изменения в интенсивности дезаминирования полифосфат-нуклеотидов АДФ, АТФ, ГДФ и ГТФ, что, по всей вероятности, обусловлено изменением интенсивности метаболизма полифосфатов клеток в экстремальных условиях. The investigation of purinenucleotides deamination in yeast cells C.guilliermondii NP-4 irradiated by millimeter and decimeter ranges of waves and after postradiation repair was realized. It has been shown that the changes in deamination intensity of polyphosphate-nucleotides ADP, ATP, GDP and GTP take place which perhaps can be conditioned with changes of metabolism of polyphosphate-nucleotides in cells in extreme conditions.
Keywords: Biology