Особенности накопления радионуклидов в овощных культурах в зоне Армянской АЭС - Л. М. Калачян; А. О. Тадевосян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучали особенности накопления контролируемых искусственных радионуклидов (РН), (90Sr, 137Cs) в ряде овощных культур (укроп, кориандр, базилик, петрушка, сельдерей, салат, перец, томат, огурец, баклажан, кабачок, зеленая фасоль, кочанная капуста, цветная капуста, репчатый лук, картофель, арбуз, дыня), выращенных на бурых почвах, орошаемых водами р. Мецамор в зоне Армянской АЭС с радиусом 2-15 км. Ուսումնասիրվել են Հայկական ԱԷԿ-ի շրջակա տարածքի (2-15 կմ շառավիղով գոտի) գորշ հողերի վրա մշակված և Մեծամոր գետի ջրով ոռոգված մի շարք բանջարային մշակաբույսերում (սամիթ, համեմ, ռեհան, մաղադանոս, նեխուր, հազար, տաքդեղ, լոլիկ, վարունգ, սմբուկ, դդմիկ, կանաչ լոբի, գլուխ կաղամբ, ծաղկակաղամբ, գլուխ սոխ, կարտոֆիլ, ձմերուկ, սեխ) վերահսկվող արհեստական ռադիոնուկլիդների (ՌՆ), (90Sr, 137Cs) կուտակման առանձնահատկությունները: Պարզվել է, որ ՌՆ-ը ներթափանցել են բանջարային մշակաբույսերի մեջ ոռոգիչ ջրերից, հողերից և օդային ավազանից: Peculiarities of accumulation of controlled artificial radionuclides (RN)- 90Sr, 137Cs in a number of vegetable crops (coriander, dill, basil, parsley, celery, lettuce, pepper, tomato, cucumber, eggplant, marrow, green bean, cabbage, cauliflower, onion, potato, watermelon, melon) cultivated in gray soils irrigated by water of Metsamor River (2-15 km radius anthropogenic zone of the Armenian NPP) have been studied.
Keywords: Agriculture; Biology; Biophysics