Preliminary data on morphological, genetic and enological diversity of neglected authochtonous grape varieteis of Armenia - N. A. Hovhannisyan; M. V. Dallakyan; S. S. Esoyan; L. M. Manukyan; A. N. Yesayan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
In this study the neglected and endangered local grape varieties were rediscovered in native areas of their cultivation. The genetic, morphological and enological diversity were characterized. These results are giving a good perspective for endangered autochthonous grapevine cultivars preservation and future use.Այս աշխատանքում իրենց բնական աճելավայրերում հայտնաբերվել և նկարագրվել են խաղողի անտեսված և մոռացված մի շարք աուտոխտոն սորտեր: Ուսումնասիրվել է դրանց գենետիկական, ձևաբանական և էնոլոգիական բազմազանությունը: Ստացված արդյուքնները կարևոր են և՛ հեռանկարային խաղողի աուտոխտոն վտանգված սորտերի պահպանության և՛ դրանց հետագա օգտագործման համար: В данном исследовании были описаны забытые и исчезающие местные сорта винограда в местах их естественной культивации. Описано их генетическое, морфологическое и энологическое разнообразие. Полученные результаты имеют важное значение для сохранения находящихся под угрозой исчезновения местных сортов винограда и их использования в будущем.
Keywords: Plants; Agriculture; Biology