Исследование избирательности связывания лигандов с АТ- и GC- пар оснований при помощи дифференциальной кривой плавления ДНК - М. А. Торосян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Предложен новый метод для выяснения избирательности взаимодействия лигандов с АТ- и GC- нуклеотидными парами ДНК. Рассматривается влияние исследуемого лиганда на термостабильность определенных с различным GC-содержанием блоков одной и той же гетерогенной ДНК. Предложенным способом исследовано взаимодействие мультимодального лиганда митоксантрона (МТХ) на нуклеотидные пары ДНК. Показано, что характер взаимодействия МТХ с АТ- и GC- парами зависит от относительной концентрации лиганда, причем с увеличением концентрации лиганда наблюдается сильное отклонение термостабильности GC-богатых участков от линейности. Առաջարկվել է նոր մեթոդ ԴՆԹ-ի АТ և GC զույգ հիմքերի հետ լիգանդների փոխազդեցության ընտրողականության պարզաբանման համար: Ի տարբերություն արդեն գոյություն ունեցող եղանակների, առաջարկված մեթոդում ընտրողականությունը պարզաբանվում է ուսումնասիրելով միևնույն հետերոգեն ԴՆԹ-ի տարբեր GC պարունակությամբ տեղամասերը: Այս մեթոդով ուսումնասիրվել է բազմաբնույթ լիգանդի՝ միտոքսանտրոնի (MTX) փոխազդեցությունը ԴՆԹ-ի նուկլեոտիդային զույգերի հետ: Ցույց է տրված, որ նուկլեոտիդային զույգերի հետ MTX-ի փոխազդեցության բնույթը կախված է լիգանդի հարաբերական կոնցենտրացիայի աճի հետ, ընդ որում GC հարուստ տեղամասերի ջերմակայության աճը ոչ գծային է:A new method for determination of the affinity of the ligands with AT- and GC- nucleotide pairs of DNA is suggested. The effect of the testing ligand to the different GC- content blocks of the same heterogen DNA is considered. It is shown that the nature of the mitoxantron(MTX) interaction with AT- and GC- pairs depends on the relative concentrations of the ligand and significant non linear increases of the thermal stability of GC- rich regions are registereted.
Keywords: Biology; Biochemistry; Molecular Biology