The utility of sufficiently informative protein multiple sequence alignment for cancer risk assessment OF BRCA2 missense substitutions - Babikyan, D. T. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Although the breast cancer risk, that is specific to BRCA1 and BRCA2 genes, is similar one to another, the analysis of missense substitutions has focused mainly on BRCA1. However, more than 40% of BRCA2 full-sequence tests in which a reportable DNA sequence variant is found present unclassified missense variants. The results of this study present amino acid sequence conservation across BRCA2 protein using protein multiple sequence alignment of 12 BRCA2 orthologs capturing enough evolutionary time to predict the role of unclassified missense variants of BRCA2 gene on BRCA2 protein function by means of bioinformatics analysis.Չնայած BRCA1 և BRCA2 գեներին բնորոշ է կրծքագեղձի քաղցկեղի զարգացման նույնանման գենետիկական ռիսկ, հիմնականում ուսումնասիրվել են BRCA1 գենի միսսենս տեղակալումները: Այնուամենայնիվ, գենետիկական թեստերի միջոցով հայտնաբերված BRCA2 գենի ամբողջ հաջորդականության փոփոխությունների 40% իրենցից ներկայացնում են չդասակարգված միսսենս տարբերակներ: Այս հետազոտության արդյունքները ցույց են տալիս BRCA2 սպիտակուցի ամինաթթվային հաջորդականության կոնսերվացիան՝ 12 BRCA2 օրթոլոգ սպիտակուցների բազմակի հաջորդականությունների համադրման կիրառմամբ: Վերջինը ընդգրկում է բավարար էվոլյուցիոն ժամանակահատված՝ BRCA2 սպիտակուցի ֆունկցիայի վրա BRCA2 գենում չդասակարգված միսսենս տարբերակների դերի կանխորոշման համար՝ կենսաինֆորմատիկ վերլուծության միջոցով:Мутации генов BRCA1 и BRCA2 способствуют повышенному риску развития рака молочной железы. Поиск миссенс-мутаций был сосредоточен главным образом на гене BRCA1. Тем не менее, при секвенировании последовательностей гена BRCA2 выявлено более 40% неклассифицированных миссенс-вариантов. В данном исследовании использованы методы выравнивания последовательностей 12 ортологов белка BRCA2 с использованием биоинформатического метода. Полученные результаты свидетельствуют о стабильности аминокислотной последовательности белка BRCA2 на протяжении длительного эволюционного периода, достаточного для прогнозирования влияния неклассифицированных миссенс-вариантов гена BRCA2 на функции белка BRCA2.
Keywords: Biology; Medicine