Որոշ հազվագյուտ բուսատեսակների և էկոհամակարգերի խոցելիությունը կախված կլիմայի փոփոխության կանխատեսումներից - Տ. Վ. Ալեքսանյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Գնահատվում է Ջաջուռի լեռնանցքի հարակից տարածքում հազվագյուտ էկոհամակարգերից մեկի կլիմայի փոփոխության հավանական ազդեցությունը։ Որպես էկոհամակարգի ինդիկատոր ուսումնասիրության օբյեկտ են հանդիսացել ՀՀ կարմիր գրքում գրանցված 11 բուսատեսակներ։ Բնական պայմանների փոփոխությունը այս տեսակների համար մոդելավորվել է կենսակլիմայական մոդելների միջոցով, որտեղ օգտագործվել է կլիմայի փոփոխության վատատեսական սցենարները։ Оценено вероятное влияние прогнозируемого изменения климата на одну из редких экосистем Армении, расположенную на Ширакском хребте близ Джаджурского перевала. В качестве индикаторов изменения экосистемы были исследованы 11 видов растений, включенных в Красную книгу Армении. Изменение природных условий моделировалось с помощью био-климатических моделей с пессимистическими сценариями изменения климата.In the article possible impact of climate change on one of important ecosystem of Armenia, which is located near the Jajur pass was presented. 11 plant species included in the Red Data Book of Armenia as indicators of ecosystem condition were investigated. In order to understand climate change impact on these species suitability bioclimatic models with pessimistic scenarios of future climate change were applyied.
Keywords: Biology; Botany