Население Ованнаванка в эпоху средневековья - А. Ю. Худавердян; А. С. Жамкочян; Н. Г. Акопян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Антропология средневековой Армении фактически не исследована из-за отсутствия материалов. Исследование измерительных и дискретно-варьирующих (неметрических) признаков показалo, что антропологический материал из Ованнаванка имеет особенности арменоидной группы популяции. Նյութի բացակայության պատճառով, միջնադարյան Հայաստանի մարդաբանությունը համարյա ուսումնասիրված չէ: Ուսումնասիրության արդյունքում պարզվել է, որ Հովհաննավանքի մարդաբանական նյութի չափագրական և նկարագրական (դիսկրետ) հատկանիշները բնորոշ են արմենոիդ տիպին: Այդպիսի հատկանիշների առկայությունը ինչպիսիք են` porotic hyperostosis, արծնածակի հիպոպլազիան և այլն վկայում են այն մասին, որ այստեղÕ օրգանիզմն ենթարկվել է արտաքին տևական ազդեցությունների: The article is devoted to an anthropological characteristics of the population from Armenia during the Age of Middle Ages. Anthropology of medieval Armenia is actually not investigated due to lack of materials. The complex of morphological signs and discrete (non-metric) are peculiar to the Armenoid people.
Keywords: Biology; Human anatomy