Սևանա լճի լիթորալ գոտու ֆիտոպլանկտոնային համակեցության հորիզոնական բաշխվածության բնութագիրը - Լ. Ռ. Համբարյան; Ա. Ս. Մամյան; Թ. Գ. Խաչիկյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
2015 թ. կատարվել է Սևանա լճի լիթորալ գոտու ֆիտոպլանկտոնային համակեցության ուսումնասիրություն: Գրանցվել է դիատոմային, կանաչ, կապտականաչ, դեղնականաչ և էվգլենային ջրիմուռների 93 տեսակ: Փոքր Սևանում ֆիտոպլանկտոնային համակեցությունում (ըստ կենսա-զանգվածի) գերակայել են դիատոմային, իսկ Մեծ Սևանում՝ դիատոմային և էվգլենային ջրիմուռները: В 2015 г. исследовалось фитопланктонное сообщество литоральной зоны оз. Севан. Выявлено 93 вида, принадлежащих диатомовым, синезеленым, зеленым, желто-зеленым и эвгленовым водорослям. В фитопланктоне Малого Севана доминировали диатомовые, а в Большом Севане диатомовые и эвгленовые (по биомассе) водоросли. Особый интерес представляет количественное преобладание показателей и частота встречаемости в некоторых точках пробоотбора эвгленовых водорослей, что свидетельствует о существовании благоприятных условий для их развити. In 2015 the phytoplankton community of the litoral zone of Lake Sevan was studied. Ninety-three species of algae belonging to the groups Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanophyta, Xanthophyta and Euglenophyta were registered. In Minor Sevan (MS) the diatoms were dominated, while in Major Sevan (MjS) the Bacillariophyta and Euglenophyta (by biomass) were dominated.
Keywords: Biology; Hydrobiology