Биогидрометаллургическая переработка хвостов обогащения полиметаллической руды Шаумяна с целью извлечения ценных металлов - Н. С. Варданян; Г. Г. Севоян; С. В. Навасардян; А. К. Варданян; Т. С. Навасардян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучались возможности биогидрометаллургического извлечения ценных металлов из образцов хвостов обогащения полиметаллической руды из Шаумянского рудника (Капан). Для выщелачивания хвостов использовали выделенную нами коллекционную культуру железо- и сероокисляющих бактерий Acidithiobacillus sp. 13Zn, а также природный консорциум выщелачивающих бактерий рудничной воды (Каварт). Показано, что испытан-ные пробы хвостов являются вполне пригодными и удобными объектами для биовыщелачивания. Ուսումնասիրվել են Շահումյանի (Կապան) բազմամետաղային հանքաքարի հարստացման արդյունքում առաջացած պոչանքների նմուշներից արժեքավոր մետաղների կորզման հնարավորությունները: Պոչանքների կենսատարրալուծման համար օգտագործվել է մեր կողմից նախկինում մեկուսացված երկաթ և ծծումբ օքսիդացնող Acidithiobacillus sp. 13Zn-ի կուլտուրան, ինչպես նաև Կավարտի բովանցքաջրի տարրալուծող բակտերիաների բնական կոնսորցիումը: Ցույց է տրվել, որ փորձարկված պոչանքների նմուշները պիտանի և հարմար են կենսատարրալուծման եղանակով արժեքավոր մետաղների կորզման համար: The possibilities for the recovery of valuable metals from the samples of tailings obtained from the benefication of Shahumyan (Kapan) polymetallic ore were studied. Previously isolated iron and sulphur oxidizing Acidithiobacillus sp. 13Zn, as well as natural consortium of leaching bacteria of Kavart drainage water were used for bioleaching of tailings. It was shown that the samples of tailings used were applicable and suitable for recovery of valuable metals by bioleaching.
Keywords: Biology