Study of L-tyrosine and pyridinecarboxaldehydes derived schiff base copper complexes as potential radioprotective agents - M. M. Malakyan; S. A. Bajinyan; D. E. Yeghiazaryan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Radioprotective properties of copper complexes with Schiff Bases derived from L-Tyrosine aromatic amino acid and 2-, 3-, or 4-pyridinecarboxaldehydes (Cu.2-Tyr, Cu.3-Tyr, and Cu.4-Tyr) were investigated in rats subcutaneously or orally treated with metallocomplexes at 10 or 40 mg/kg doses 1 or 24 hours before Xray irradiation at 650 R that composes LD50/30 for untreated control irradiated animals. According to the study results, at all the applied schemes of animals preventive treatment Cu.2-Tyr failed to manifest radioprotection. However, Cu.3-Tyr and Cu.4-Tyr demonstrated expressed radioprotective activity that might be mainly related to their respective support of endogenous non-enzymatic antioxidant defence system of the organism.Առնետների վրա կատարված փորձերում հետազոտվել են L-թիրոզին ամինաթթվի և 2-, 3- և 4- պիրիդինկարբօքսալդեհիդների ածանցյալ Շիֆֆի հիմքերի հետ Cu(II) կոմպլեքսների (Cu.2-Tyr, Cu.3-Tyr, և Cu.4-Tyr) ճառագայթապաշտպանիչ հատկությունները։ Մետաղական կոմպլեքսները ներմուծվել են օրգանիզմ ենթամաշկային կամ օրալ 10 կամ 40 մգ/կգ դոզաչափով 1 կամ 24 ժ 650Ռ դոզայով ճառագայթահարումից առաջ, ինչը կազմում է ՄԴ50/30, այսինքն՝ այն դոզան, որը 30 օրվա ընթացքում բերում է ստուգիչ խմբի կենդանիների 50%-ոց մահացությանը: Համաձայն ստացված արդյունքների՝ նախնական ներմուծման բոլոր կիրառված սխեմաների դեպքում Cu.2-Tyr-ը չի դրսևորել ճառագայթապաշտպանիչ ազդեցություն: Սակայն Cu.3-Tyr-ը և Cu.4- Tyr-ը ցուցաբերել են արտահայտված ճառագայթապաշտպանիչ ակտիվություն, որը կարող է կապված լինել օրգանիզմի բնածին` ոչ ֆերմենտային հակաօքսիդանտային պաշտպանության համակարգի համապա- տասխան մակարդակը պահպանելու նրանց ունակության հետ։В опытах на крысах были исследованы радиопротекторные свойства комплексов меди с Шиффовыми основаниями, производными ароматической аминокислоты L-тирозина и 2-, 3-, или 4- пиридинкарбоксальдегидов (Cu.2-Tyr, Cu.3-Tyr и Cu.4-Tyr). Металлокомплексы вводили в организм подкожно или перорально в дозах 10 и 40 мг/кг за 1 ч или 24 ч перед рентгеновским облучением в дозе 650 Р, что составляет ЛД50/30 для контрольно облученных нелеченых животных. Согласно результатам исследования, при всех примененных схемах превентивного введения Cu.2-Tyr не оказывал радиозащитного действия. Однако Cu.3-Tyr и Cu.4-Tyr проявляли выраженную радиопротекторную активность, что может быть связано с их способностью поддерживать соответствующий уровень эндогенной системы неферментативной антиоксидантной защиты организма.
Keywords: Biology; Biochemistry