Synthesis sodium, potassium silicates for thermoregulating coatings space vehicles by microwave method - V. V. Baghramyan; Sargsyan, A. A.; V. V. Harutyunyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Systematic investigation of the possibility of using microwave (MW) energy for obtaining of silicates as pigments for the thermoregulating coating for the first time has been carried. Were obtained sodium and potassium silicate solutions different composition by hydrothermal microwave (HTN MW)treatment diatomite. Kinetic regularities were studied and were revealed the conditions obtaining of sodium and potassium silicates solutions using MW heating. The effect of various factors on the degree of SiO2 recovery and the reaction rate was studied. Առաջին անգամ ուսումնասիրվել է միկրոալիքային (ՄԱ) էներգիայի օգտագործման հնարավորությունը ջերմակարգավորիչ ծածկույթների համար սիլիկատային պիգմնտներ ստանալու նպատակով։ Ստացվել են տարբեր բաղադրության նատրիումի և կալիումի սիլիկատային լուծույթներ դիատոմիտների հիդրոջերմային միկրոալիքային (ՀՋՄԱ) մշակման միջոցով։ Ուսումնասիրվել են ՄԱ տաքացմամբ նատրիումի և կալիումի սիլիկատային լուծույթների ստացման կինետիկական օրինաչափությունները և որոշվել օպտիմալ պայմանները։ Ուսումնասիրվել են տարբեր գործոնների ազդեցությունը SiO2-ի կորզման աստիճանի և ռեակցիաների արագության վրա։ Որոշվել են դիատոմիտի ՀՋՄԱ մշակման լավագույն պայմանները առավելագույն ելքով սիլիկատային լուծույթների ստացման համար։ Հետազոտվել են նատրիումի և կալիումի սիլիկատների հատկությունները ՈւՄ ճառագայթումից հետո։Ուսումնասիրություները ցույց են տվել միկրոալիքային տաքացմամբ սիլիկատային ապարներից սիլիկատային լուծույթների ստացման արդյունավետությունը։ Հաստատվել է, որ միկրոալիքային տաքացումը հանգեցնում է պրոցեսների արագացմանը և էներգիայի խնայողությանը։ Впервые исследована возможность использования микроволновой (МВ) энергии с целью получения силикатных пигментов для терморегулирующих покрытий. Получены растворы силикатов натрия и калия различного состава гидротермально микроволновой (ГТМВ) обработкой диатомита.Изучены кинетические закономерности и определены условия получения растворов силикатов натрия и калия с использованием МВ нагрева. Исследовано влияние различных факторов на степень извлечения SiO2 и скорость реакции. Определены оптимальные условия ГТМВ обработки диатомита для получения силикатных растворов с максимальным выходом. Изучены свойства силикатов натрия и калия после УФ облучения. Исследования показали эффективность микроволнового нагрева для получения силикатных растворов из кремнеземсодержащих пород. Установлено, что микроволновый нагрев приводит к ускорению и энергосбережению процессов.
Keywords: Biology; Biochemistry