Լոլիկի ցեցի ձևաբանական և կենսաբանական առանձնահատկությունները Արարատյան հարթավայրի պայմաններում - Հ. Լ. Թերլեմեզյան; Լ. Խ. Սարգսյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել է լոլիկի հարավամերիկյան ցեցի (Tuta absoluta Meyr.) ձևաբանական և կենսաբանական առանձնահատկությունները Արարատյան հարթավայրի պայմաններում: Բացահայտվել է, որ տարվա եղանակային պայմաններից կախված վնասատուի սաղմնային զարգացումը տևում է 5-7, հետսաղմնայինը՝ 12-14, հարսնյակինը՝ 8-11 օր: Ֆիտոֆագի մեկ սերնդի զարգացումը տևում է 25-32 օր: Բաց գրունտի պայմաններում վնասատուն վեգետացիայի ընթացքում զարգանում է 5-6 սերնդով: Изучeны морфологические и биологические особенности южноамериканской томатной моли (Tuta absoluta Meyr.) в Араратской долине. Выявлено, что в зависимости от погодных условий года эмбриональное развитие вредителя длится 5-7, постэмбриональное – 12-14 сут. Куколка вредителя развивается 8-11 сут. Развитие одного поколения фитофага длится от 25 до 32 сут. В условиях окрытого грунта вредитель развивается в 5-6 поколениях.The morphological and biological characteristics of the South American tomato moth (Tuta absoluta Meyr.) is studied in the Ararat valley. It is revealed that depending on the weather conditions the pest develops in embrional stage within 5-7, in larval stage – 12-14, in pupae stage – 8-11 days. The development of one generation of the phytofag lasts 25-32 days. Under the open ground vegetation the pest develops within 5-6 generation.
Keywords: Agriculture; Plants; Biology