Adsorption of cationic porphyrins by nanoparticles of zeolite and silver - A. G. Gyulkhandanyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
The complexation of cationic porphyrins and metalloporphyrins with nanoparticles of zeolite and nanoparticles of anisotropic silver in aqueous solutions is investigated. Study of porphyrins desorption showed that under the influence of monovalent and divalent salts (NaCl and CaCl2) a complete desorption of porphyrins and metalloporphyrins from silver nanoparticles occurs, whereas from zeolite nanoparticles desorption does not occur. Ուսումնասիրվել է կատիոնային պորֆիրինների և մետաղապորֆիրինների կոմպլեքսագոյացումը ցեոլիտի և անիզոտրոպ արծաթե նանոմասնիկների հետ ջրային լուծույթներում: Պորֆիրինների դեսորբցիայի հետազոտությունները ցույց տվեցին, որ միավալենտ և երկվալենտ աղերի (NaCl և CaCl2) ազդեցության տակ արծաթե նանոմասնիկներից տեղի է ունենում պորֆիրինների և մետաղապորֆիրինների ամբողջական դեսորբցիա, մինչդեռ ցեոլիտի նանոմասնիկներից դեսորբցիա տեղի չի ունենում: Исследовано комплексообразование катионных порфиринов и металлопорфиринов с наночастицами цеолита и анизотропного серебра в водных растворах. Изучение десорбции порфиринов показало, что при действии одновалентных и двухвалентных солей (NaCl и CaCl2) происходит полная десорбция порфиринов и металлопорфиринов с наночастиц серебра, тогда как с наночастиц цеолита десорбции не происходит.
Keywords: Biology; Biochemistry