Анализ повреждений ДНК у ящериц Darevskia raddei, обитающих в зонах с различным уровнем загрязнения почв, методом ДНК-комет - А. Э. Симонян; А. Л. Геворкян; С. Г. Минасян; А. А. Саргсян; М. C. Аракелян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Уровень повреждений ДНК в эритроцитах скальных ящериц Darevskia raddei из заповедника Шикаох и Каджарана (Республика Армения) и Зуара (Нагорно-Карабахская Республика) оценивали методом ДНК-комет. Самки ящериц оказались более чувствительны к загрязнителям среды, чем самцы. Показана достоверная положительная корреляция между уровнем повреждений ДНК у самок и содержанием Cu, Mo, Pb, Cd, V и As в почве. ԴՆԹ-ի վնասվածքների մակարդակը գնահատվել է Շիկահողի արգելոցում, Քաջարանում (Հայաստանի Հանրապետություն) և Զուարում (Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետություն) բնակվող Darevskia raddei ժայռային մողեսների էրիթրոցիտներում՝ ԴՆԹ-կոմետ մեթոդով։ Ցույց է տրվել, որ Էգ մողեսները ավելի զգայուն են շրջակա միջավայրի աղտոտիչների նկատմամբ, քան արուները։ Հավաստի դրական կորելյացիա է հայտնաբերվել էգ մողեսների ԴՆԹ-ի վնասվածքների և հողում Cu, Mo, Pb, Cd, V ու As պարունակության միջև։ The levels of DNA damage in erythrocytes of rock lizards Darevskia raddei from reserve Shikahogh and Kajaran (Republic of Armenia) and Zuar (Nagorno-Karabakh Republic), were assessed using the comet assay. Female lizards were more sensitive to environmental pollutants than males. Significant positive correlation was found between DNA damage in female lizards and content of Cu, Mo, Pb, Cd, V and As in soil.
Keywords: Biology; Zoology; Medicine