Влияние резекции печени на азотистый метаболизм в селезёнке при хроническом тетрахлорметановом гепатите - П. Н. Савилов (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В опытах на 85 крысах самках 180-220 г исследовали влияние резекции печени (РП, 15% от массы органа) на азотистый метаболизм в селезёнке животных с хроническим тетрахлорметановым гепатитом (ССl4, 50% раствора ССl4 на оливковом масле (0,1 мл /100 г мас-сы) через сутки с двумя двухнедельными перерывами между 6-7- и 13-14 инъекциями). Исследованиями установлено, что РП усиливает нарушения азотистого метаболизма в селезёнке, возникающие в процессе развития хронического ССl4-гепатита. Это проявляется патологическим накоплением в неё аммиака и глутамина спленоцитами при истощении внутриклеточных реакций его связывания. Стимуляция образования спленоцитами мочевины на 3-и и 7-е сутки послеоперационного периода прекращается к 14-м сут после РП и сопровождается снижением концентрации мочевины в спленоцитах, несмотря на её повышенное поступление к ним с артериальной кровью.180-220 գ քաշով 85 էգ առնետների վրա կատարված փորձերում հետազոտվել է լյարդի ռեզեկցիան (ԼՌ, օրգանի զանգվածի 15%) քրոնիկ տետրաքլորմեթան հեպատիտով (CCl4, CCl4,-ի 50 %-անոց լուծույթ ձիթապտղի յուղով (0,1 մլ/100 գ զանգվածի վրա) կենդանիների փայծաղում ազոտի նյութափոխանակության վրա` օրը մեջ. երկշաբաթական ընդմիջումներով 6-7 և 13-14 ներարկումների միջև: Հետազոտությունները հաստատեցին, որ ԼՌ ուժեղացնում է փայծաղում ազոտի նյութափոխանակության խախտումները, որոնք առաջանում են քրոնիկ CCl4,-ի հեպատիտի զարգացման արդյունքում: Այն արտահայտվում է իր մեջ ամոնիակի և գլուտամինի պաթոլոգիկ կուտակմամբ՝ սպլենոցիտներով կապման ներբջջային ռեակցիաների հյուծման ընթացքում: Միզանյութի ձևավորման խթանումը սպլենոցիտներով հետվիրահատական շրջանի 3-րդ և 4-րդ օրերին դադարեցվում է ԼՌ-ից հետո 14-րդ օրը և ուղեկցվում է սպլենոցիտներում միզանյութի խտության նվազմամբ՝ անկախ վերջինիս ավելացող մուտքից դրանց մոտ զարկերակային արյան հետ:Тhe influence of liver resection (LR, 15-20 % ,by weight of the organ) on nitrogen metabolism in the spleen of animals with chronic tetrachlorcarbon hepatitis was investigated. It was shown that LR disorders of nitrogen metabolism in the spleen arising the process of development of chronic CCl4-hepatitis. This is manifested by abnormal accumulation of ammonia and glutаmine by splenocyte during the depletion on its intracellular binding reactions. Stimulation of urea formation by splenocyte on the 3rd an 7th day of the postoperative period was interrapted on 14 days after LR and is accompanied by a decrease in urea concentration in splenocyte, in spite of their increased entrance with arterial blood.
Keywords: Biology; Biochemistry