Новые данные об ингибиторах ферментов, модифицирующих антибиотики - Н. А. Оганесян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Число бактериальных инфекций, устойчивых к антибиотикам, постоянно растет, что приводит к повышению уровня смертности. Предложены разные способы преодоления этой проблемы. Устойчивость бактерий к бета-лактамам и аминогликозидам в основном обусловлена присутствием бета-лактамаз и модифицирующих аминогликозиды ферментов. Наиболее удачным способом восстановления активности антибиотиков является использование их с ингибиторами ферментов. В настоящем обзоре обсуждаются последние данные, касающиеся изучения ингибиторов бета-лактамаз и модифицирующих аминогликозиды ферментов. Հակաբիոտիկների նկատմամբ կայուն ինֆեկցիոն մանրէների թիվը շարունակ աճում է, ինչը բերում է մահվան դեպքերի աճին: Այդ խնդրի լուծման համար առաջարկվել են տարբեր եղանակներ: Բետա-լակտամների և ամինագլիկոզիդների նկատմամբ կայունությունը հիմնականում պայմանավորված է բակտերիաներում բետա-լակտամազների և ամինագլիկոզիդներ մոդիֆիկացնող ֆերմենտների առկայությամբ: Հակաբիոտիկների օգտագործումը ֆերմենտների արգելակիչների հետ միասին հակաբիոտիկների ակտիվության վերականգման առավել արդյունավետ եղանակներից է: Տվյալ ակնարկում քննարկվում են բետալակտամազային և ամինագլիկոզիդներ մոդիֆիկացնող ֆերմենտների արգելակիչների ուսումնասիրության վերաբերյալ վերջին տվյալները:The number of bacterial infections resistant to antibiotics is growing up day by day with a significant impact on the mortality. Various strategies have been investigated to overcome this problem. Bacterial resistance to beta-lactams and aminoglycosides predominantly occurs through production of beta-lactamases and aminoglycoside-modifying enzymes. The most successful way to restore antibiotics activity is the use of antibiotics together with enzymes inhibitors. In this review recent data concerning the research of beta-lactamases and aminoglycoside-modifying enzymes inhibitors are discussed.
Keywords: Biology; Pharmacology