Орнитинкарбамоилтрансферазная и аргиназная активность некоторых органов крыс в условиях двусторонней интрацеребро-вентрикулярной инъекции амилоидного пептида Аβ (25-35) - А. А. Никоян; Л. Р. Туманян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В мозгу крыс, интоксифицированных амилоидным пептидом Аβ(25-35),на фоне обнаружения орнитинкарбамоилтрансферазы (ключевого фермента, отсутствующего в мозгу орнитинового цикла мочевинообразования) наблюдается двукратное увеличение аргиназной активности, что может быть связано с появлением уреотелической, т.е. участвующей в цикле мочевинообразования формой фермента. Отсутствие в мозгу животных, получавших после интоксикации паратгормон, активности орнитинкарбамоилтрансферазы и падение аргиназной активности до уровня контроля может быть связано с участием паратгормона в стабилизации клеточного Ca2+-гомеостаза, способствующей предотвращению развития болезни Альцгеймера.Аβ (25-35) ամիլոիդային պեպտիդով ախտահարված առնետների ուղեղում հայտնաբերվում է առողջ կենդանու ուղեղում բացակայող միզանյութի գոյացման օրնիտինային ցիկլի առանցքային ֆերմենտը՝ օրնիտինկարբամոիլտրանսֆերազը: Զուգահեռ տեղի է ունենում արգինազային ակտիվության գրեթե կրկնակի բարձրացում, որը, հնարավոր է, պայմանավորված է ֆերմենտի ուրեոթելիկ, այսինքն միզանյութի գոյացման ցիկլում մասնակցող ձևի ի հայտ գալով: Ախտահարումից հետո պարատհորմոն ստացած կենդանիների ուղեղում օրնիտինկարբամոիլտրանսֆերազի բացակայությունը, ինչպես նաև արգինազի ակտիվության անկումը, ստուգիչի մակարդակի կարող է կապված լինել բջջային Ca2+-հոմեոստազի կարգավորման հետ, որն էլ հնարավոր է կանխի Ալցհայմերի հիվանդության զարգացումը:The key enzyme of urea formation in ornitine cycle, otherwise missing in the brain of healthy rats, was observed in the brains of rats intoxicated with amyloid peptide Аβ(25-35). Parallel to this approximately a doubled increase of arginase activity was taking place, which possibly was conditioned by the emergence of the ureotelic form participating in urea cycle. The treatment of in¬to¬xi¬cated rats with parathormone results the absence of ornitinecarbamoyltransferase in their brains as well as the decrease of arginase activity to the control level. This can be related to the stabilization cell Ca2+-homeostasis, which makes it possible to prevent Alzheimer’s disease development.
Keywords: Biology; Biochemistry