Աճեցման պայմանների ազդեցությունը ծիրանենու տնկիների ստացման արդյունավետության վրա բացօթյա հիդրոպոնիկայի պայմաններում - Գ. Յ. Պողոսյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ծիրանենու տնկիների հիդրոպոնիկ արտադրություն կազմակերպելու նպատակով բացօթյա հիդրոպոնիկայի պայմաններում ուսումնասիրվել է լցանյութերի (հրաբխային կարմիր խարամ, գլաքար, գլաքար+հրաբխային կարմիր խարամ խառնուրդ (1:1 հարաբերությամբ) և Դավթյանի սննդալուծույթի տարբեր խտությունների (0,25 Ն, 0,5 Ն, 0,75 Ն, 1,0 Ն) ազդեցությունը պատվաստակալների և պատվաստված տնկիների աճի և զարգացման վրա: Պարզվել է, որ սերմերի ծլման, պատվաստակալների և պատվաստված տնկիների աճի համար բարենպաստ պայմաններ են ապահովել գլաքարի և հրաբխային կարմիր խարամի 1:1 խառնուրդը և Դավթյանի 0,75 Ն սննդալուծույթը:С целью организации гидропонического производства саженцев абрикоса в условиях открытой гидропоники исследовалось влияние наполнителей (красный вулканический шлак, гравий, смесь гравия с красным вулканическим шлаком (1:1 с соотношением) и разных концентраций питательного раствора Давтяна (0,25 N; 0,5 N; 0,75 N; 1,0 N) на рост и развитие подвоев и привитых саженцев. Установлено, что благоприятные условия для всхожести семян, ростa подвоев и привитых саженцев обеспечили смесь гравия с вулканическим шлаком в соотношении 1:1 и питательный раствор Давтяна с концентрацией 0,75 N. The influence of substrates (volcanic red slag, gravel, gravel+volcanic red slag mixture (1:1 ratio) and different concentrations of Davtyan’s nutrient solution (0.25 N, 0.5 N, 0.75 N, 1.0 N) on growth and development of rootstocks and grafted saplings were studied in open-air hydroponic conditions in order to organize hydroponic production of apricot saplings. It was clarified that the favorable conditions for seed germination and growth of rootstocks and grafted saplings were provided by gravel and volcanic red slag 1:1 mixture, and the best nutrient solution was Davtyan’s 0.75 N.
Keywords: Biology; Hydrobiology