Разработка оптимальных условий выделения инулиназы из клубней топинамбура (Helianthus tuberosus) - К. Г. Дюкова; М. С. Измаилян; Л. С. Манукян; В. Т. Кочикян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Приведены результаты исследований по разработке оптимальных условий выделения инулиназы из клубней топинамбура (Helianthus tuberosus). Выявлен наиболее эффективный экстрагент, способствующий максимальному переходу белков в раствор, осуществлено концентрирование экстракта растворимого белка с полным сохранением его ферментативной активности. Выделены три изофермента инулиназы с разной степенью очистки, гидролизующие инулин с активностью I1=0,0175 Ед/мг, I2=0,0083 Ед/мг, I3=0,00450 Ед/мг. Աշխատանքում ներկայացված են գետնախնձորից (Helianthus tuberosus) ինուլինազի անջատման համար օպտիմալ պայմանների որոշմանն ուղղված հետազոտության արդյունքները: Հետազոտության ընթացքում հայտնաբերվել է ամենաարդյունավետ էքստրագենտը, որը նպաստում է լուծույթում սպիտակուցների առավելագույն տարանջատմանը: Իրականացվել է լուծվող սպիտակուցի էքստրակտի խտացումը՝ ամբողջապես պահպանելով նրա ֆերմենտային ակտիվությունը: Տարանջատվել են մաքրման տարբեր աստիճաններով ինուլինազի երեք իզոֆերմենտ, որոնք ինուլինը ենթարկում են հիդրոլիզի հետեվյալ ակտիվությամբ՝ I1=0,0175 Միավոր/մգ, I2=0,0083 Միավոր/մգ, I3=0,00450 Միավոր/մգ:The results of studies on the development of optimal conditions for the isolation of inulinase from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) are presented. The most effective extragent has been identified, which promoted to the highest possible extraction of proteins in the solution. Three isoenzymes of the inulinase have been isolated with various degrees of purification that hydrolyzed inulin with the following activity I1 = 0,0175 U/mg, I2 = 0,0083 U/mg , I3 = 0,00450 U/mg .
Keywords: Biology; Pharmacology