Lycium barbarum-ի ազդեցությունը ֆրուկտոզով հարստացված սնունդ ստացող առնետների վնասված նստանյարդի վերականգնման գործառութային ցուցանիշների վրա - Լ. Գ. Ավետիսյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ֆրուկտոզով հարստացված սնունդ ստացող առնետների մոտ (50% ֆրուկտոզ 9 շաբաթվա ընթացքում) հետազոտվել են հետին վերջույթների շարժողական և զգայական գործառույթների վերականգնման ցուցանիշները նստանյարդի ճմլում-վնասումից հետո: Համաձայն ծալման ռեֆլեքսի թեստի (զգայական գործառույթի քանակական ցուցանիշ)` Ֆրուկտոզ+Ճմլում+Lycium barbarum խմբում վնասված վերջույթի զգայունության վերականգնումը տեղի է ունեցել վնասումից 5 օր անց, մինչդեռ Ֆրուկտոզ+Ճմլում խմբում վերականգնումը դիտվել է վնասումից 18 օր անց: Համաձայն Ֆրուկ-տոզ+Ճմլում+ Lycium barbarum խմբում նստանյարդի ստատիկական ցուցիչի (շարժողական գործառույթի քանակական ցուցանիշ)` զգալի և հավաստի վերականգնում տեղի է ունեցել վնասումից 14 օր անց: Ֆրուկտոզ+Ճմլում խմբում նշված ցուցանիշների դինամիկան վկայում է շարժողական գործառույթի ոչ հավաստի ժամանակավոր վերականգնման և հետագա վատթարացման միտման մասին: Այսպիսով, առնետների նստանյարդի վնասվածքների դեպքում Lycium barbarum-ը (հազազ) գործառութային ելքի բարելավման ներուժ ունեցող միջոց է: У крыс, получавших корм, обогащенный фруктозой (50% фруктозы в течениe 9 недель), исследовали динамику показателей восстановления моторной и чувствительной функций задних конечностей после краш-повреждения седалищного нерва. Согласно тесту флексорного рефлекса (количественному показателю чувствительной функции), в группе Фруктоза+Краш+Lycium barbarum восстановление чувствительности поврежденной конечности имело место спустя 5 сут после повреждения, в то время как в группе Фруктоза+Краш восстановление наблюдалось спустя 18 сут. Согласно статическому седалищному индексу (количественному показателю двигательной функции), в группе Фруктоза+Краш+Lycium barbarum достоверно значимое восстановление имело место спустя 14 сут после повреждения. В группе Фруктоза+Краш динамика отмеченных показателей свидетельствует о недостоверном временном восстановлении и последующей тенденции ухудшения. Lycium barbarum (дереза) потенциальный кандидат для улучшения функционального исхода при травмах седалищного нерва у крыс.The dynamics of the recovery of motor and sensory functions of the hind limbs after sciatic nerve crush injury was studied in rats fed a fructose-rich diet (50% fructose for 9 weeks). According to the test flexor reflex (quantitative indicator of sensory function) in Fructose+Crush+Lycium barbarum group of rats the recovery of sensitivity of injured limb occurred after 5 days following injury, while in Fructose+Crush group the recovery was observed after 18 days. According to the Static Sciatic Index (quantitative indicator of motor function) in Fructose+Crush+Lycium barbarum group there is reliable significant recovery after 14 days following injury. In Fructose+Crush group the dynamics of the mentioned indicators show the unreliability of recovery time and the subsequent deteriorating trend. Lycium barbarum is a potential candidate for the repair of functional outcome of the injured sciatic.
Keywords: Biology; Physiology; Immunology; Medicine