The influence of glutamine and ethanolamine-O-sulphate on neuroactive amino acids content in the rat organs in norm and with experimental streptozotocine diabetes - R. G. Kamalyan; N. Kh Khachatryan; A. G. Vardanyan; S. Q. Taroyan; L. N. Eritsyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
The research studies the separate and combined action of inhibitor of GABA-T ethanolamine-O-sulfate (EOS) and glutamate and GABA precursor glutamine on glutamine family amino acid content in the brain and liver of rats. The study demonstrates a higher efficiency of combined administration of those compounds at GABA level in brain and liver. The combined administration of those compounds produces a protective effect on the amino acids in the organs of rats with experimental streptozotocine diabetes, more specifically, in the brain and the pancreas. The pancreas of rats maintains concentrations of neuroactive amino acids the compared with brain. Given the role of GABA in the regulation and secretion of insulin, the combined use of glutamine and EOS can be substantial in the first type diabetes. Ուսումնասիրվել է ԳԱԿԹ-տրանսամինազի արգելակիչ էթանոլամին-Օ-սուլֆատի (ԷՕՍ) և ԳԱԿԹ-ի նախորդ գլուտամինի անջատ և միասնական ազդեցությունը գլուտամինի ընտանիքի ամինաթթուների պարունակության վրա առնետի ուղեղում և լյարդում: Ցույց է տրվել միասնական ազդեցության ավելի բարձր արդյունավետությունը ԳԱԿԹ-ի մակարդակի վրա ուղեղում և լյարդում: Բացահայտվել է նյութերի միասնական տրման պաշտպանիչ ազդեցությունը առնետի օրգաններում ամինաթթուների պարունակության վրա, մասնավորապես ուղեղում և ենթաստամոքսային գեղձում փորձարարական ստրեպտոզոտոցինային դիաբետի ժամանակ: Ցույց է տրվել նյարդաակտիվ ամինաթթուների ուղեղի հետ համեմատման կոնցենտրացիաների առկայությունը ենթաստամոքսային գեղձում: Հաշվի առնելով ԳԱԿԹ-ի դերը ինսուլինի սինթեզի և սեկրեցիայի կարգավորման մեջ գլուտամինի և ԷՕՍ-ի միասնական օգտագործումը կարող է էական լինել առաջին տիպի դիաբետի ժամանակ: Исследовано раздельное и совместное действие ингибитора ГАМК-трансаминазы этаноламин-О-сульфата (ЭОС) и предшественника глутамата и ГАМК глутамина на содержание аминокислот семейства глутамина в мозге и печени крыс. Показана большая эффективность совместного введения препаратов на уровень ГАМК в мозге и печени. Выявлен протективный эффект совместного введения препаратов на уровень аминокислот в органах крыс, в частности в мозге и поджелудочной железе при экспериментальном стрептозотоциновом диабете. Показано наличие сравнимых с мозгом концентраций нейроактивных аминокислот в поджелудочной железе крыс. С учетом роли ГАМК в регуляции синтеза и секреции инсулина совместное применение глутамина и ЭОС может быть существенно при диабете первого типа.
Keywords: Biology; Biochemistry; Medicine