Роль галармина в изменении концентрации тиреотропного и тиреоидных гормонов в крови у крыс при гемисекции спинного мозга - Т. С. Хачатрян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
﻿Исследовались концентрации тиреотропного гормона гипофиза и тиреоидных гормонов в крови у крыс при латеральной гемисекции спинного мозга до и после воздействия сверхмалых доз гипоталамического нейропептида галармина. Исследования показали, что в условиях гемисекции спинного мозга у крыс наблюдалось резкое увеличение уровня концентрации тиреотропного гормона гипофиза и резкое снижение такового в крови. После воздействия сверхмалых доз галармина в крови у крыс наблюдалось резкое снижение уровня тиреотропного гормона гипофиза и повышение уровня тиреоидных гормонов в крови, с достижением такового у интактных животных. ﻿Սույն ուսումնասիրության նպատակն էր` հետազոտել հիպոֆիզի թիրեոտրոպ հորմոնի և վահանագեղձի հորմոնների կոնցենտրացիայի փոփոխությունը առնետների արյան մեջ, ողնուղեղի լատերալ կիսահատման պայմաններում, հիպոթալամիկ նեյրոպեպտիդ գալարմինի գերցածր չափաբաժինների կիրառումից առաջ և հետո: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ առնետների ողնուղեղի կիսահատման պայմաններում նկատվել է արյան մեջ հիպոֆիզի թիրեոտրոպ հորմոնի կոնցենտրացիայի կտրուկ աճ և վահանագեղձի հորմոնների կոնցենտրացիայի կտրուկ նվազում: Գալարմինի գերցածր չափաբաժինների ազդեցության տակ կենդանիների արյան մեջ տեղի էր ունենում հիպոֆիզի թիրեոտրոպ հորմոնի կոնցենտրացիայի կտրուկ նվազում և վահանագեղձի հորմոնների մակարդակի կտրուկ աճ, որը բնորոշ է նորմալ կենդանիներին: ﻿The aim of this study was to investigate the changes of thyroid-stimulating hormone and thyroid hormones concentrations in blood of rats with lateral hemisection of spinal cord before and after injection of ultra-low doses of hypothalamic neuropeptide galarmin. Studies showed a sharp increase of thyroid-stimulating hormone level in rats with hemisection of spinal cord and an appreciable drop in the level of thyroid hormones in blood.and a sharp drop in the level of thyroid hormones in the blood. The action of ultra-low doses of galarmin decreased the concentration of thyroid-stimulating hormone and simultaneously increased the level of thyroid hormones which is typical for the intact animals.
Keywords: Biology; Immunology