Zeolite nanoparticles – nanocontainers of porphyrins - A. G. Gyulkhandanyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
The sorption of five cationic porphyrins and metalloporphyrins as well as well-known anionic photosensitizers (chlorin e6 and Al-phthalocyanine) was investigated with zeolite nano-particles. It is shown that the percentage of adsorption of porphyrins with zeolite nanoparticles is more than 90 and that the predominant mechanism of binding is electrostatic binding of cationic porphyrins with the negatively charged zeolite nanoparticles. Ցեոլիտի նանոմասնիկների հետ ուսումնասիրվել է հինգ կատիոնային պորֆիրինների և մետաղապորֆիրինների, ինչպես նաև հայտնի անիոնային ֆոտոսենսիբիլիզատորների (քլորին e6 և Al-ֆտալոցիանին) սորբցիան: Ցույց է տրվել, որ ադսորբցիայի տոկոսը ցեոլիտի նանոմասնիկների հետ բոլոր պորֆիրինների համար ավելի քան 90 է և որ կապման գերադասող մեխանիզմն է կատիոնային պորֆիրինների էլեկտրոստատիկ կապը բացասական լիցքավորված ցեոլիտի նանոմասնիկների հետ: С наночастицами цеолита исследована сорбция пяти катионных порфиринов и металло-порфиринов, а также известных анионных фотосенсибилизаторов (хлорин е6 и Al-фталоцианин). Показано, что процент адсорбции для всех порфиринов с наночастицпми цеолита более 90 и что преобладающим механизмом связывания является электростатическое связывание катионных порфиринов с отрицательно заряженными наночастицами цеолита.
Keywords: Biology; Biochemistry