Isolation and characterization of lipase-producing thermophilic bacilli from geothermal springs in Armenia and Nagorno-Karabakh - G. S. Shahinyan; Margaryan, A. A.; H. H. Panosyan; A. H. Trchounian (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Nine morphologically distinct lipase producing thermophilic aerobic endospore-forming bacteria were isolated from geothermal springs distributed on the territory of Armenia and Nagorno Karabakh. The phenotypic characteristics of the isolates were studied using standard methods. The list of methods include isolation, enrichment and screening for lipase activity, studies of morphological and physiological characteristics of the isolates, phylogenetic studies, software analysis and reconstruction of the phylogenetic tree. The optimal temperature values of studied isolates varied from 55°C-65°C. Ինը ձևաբանորեն տարբեր լիպազ արտադրող, ջերմասեր, աերոբ, սպորառաջացնող բակտերիաներ անջատվել են Հայաստանի Հանրապետության «Լեռնային Ղարաμաղի Հանրապետության տարածքներում գտնվող երկրաջերմային աղբյուրներից: Շտամների ֆենոտիպական հատկանիշներն ուսումնասիրվել են ստանդարտ մեթոդներով: Ուսումնասիրված շտամների համար բարենպաստ ջերմաստիճանային պայմանները տատանվում են 550C-650C սահմանում: Մեկուսացված մանրէների ֆիլոգենետիկ բազմազանությունը ուսումնասիրվել է 16S ռՌՆԹ գեների հաջորդականությունների հիման վրա: Ուսումնասիրված շտամների 16S ռՌՆԹ հաջորդականությունների համեմատությունը GenBank տեղեկատվական բազայի նուկլեոտիդային հաջորդականությունների հետ ցույց է տվել այդ մանրէների պատկանելությունը Anoxybacillus, Bacillus, Brevibacillus « Geobacillus ցեղերի տեսակներին: Չորս շտամներ նույնականացվել են որպես Geobacillus sp. տեսակներ, երեք շտամ՝ որպես Anoxybacillus flavithermus, մեկ շտամ՝ որպես Bacillus licheniformis » մեկ շտամ՝ որպես Brevibacillus borstelensis։ Девять морфологически разных липазпродуцирующих, термофильных аэробных эндоспорообразующих бактерий выделены из геотермальных источников, распределенных на территории Армении и Нагорного Карабаха. Фенотипические признаки этих штаммов изучены с помощью стандартных методов. Оптимальные значения температуры для исследуе-мых изолятов варьируют в пределах 55°C-65°C.
Keywords: Biology; Virology