Պոլի(ԱԿՖ-ռիբոզ)պոլիմերազ 1-ի ակտիվության վրա տարաբնույթ արգելակիչների ազդեցության առանձնահատկությունները տարբեր սեռի առնետների թիմոցիտների կորիզներում - Ա. Լ. Ասատրյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հետազոտվել է տարաբնույթ արգելակիչներ ԱԵՖ-ի և բենզամիդի (Բամ) ազդեցությունը պոլի(ԱԿՖ-ռիբոզ)պոլիմերազ 1-ի (ՊԱՌՊ 1) ակտիվության վրա տարբեր հասակի էգ և արու առնետների թիմոցիտների կորիզներում: Հետազոտվել են կենդանիների 2 հասակային խմբեր (4-6 շաբաթական և 8-10 շաբաթական): Ցույց է տրվել, որ ՊԱՌՊ 1-ի ակտիվությունը թիմոցիտների կորիզներում նվազում է սեռական հասունացման ժամանակ: Պարզվել է, որ ուսումնասիրվող տարիքային խմբերում ՊԱՌՊ 1-ի արգելակումն ալոստերիկ արգելակիչ ԱԵՖ-ով կախված չէ կենդանիների սեռից: Մինչդեռ պարզվել է, որ 4-6 շաբաթական առնետների թիմոցիտների կորիզներում ՊԱՌՊ 1-ը ավելի զգայուն է ԱԵՖ-ի արգելակիչ ազդեցության հանդեպ:Исследовали действие ингибиторов различной природы (АТФ и бензамида-БАМ) на активность поли(АДФ-рибозо)полимеразы 1 (ПАРП 1) в ядрах тимоцитов самок и самцов крыс двух возрастных групп (4-6 недель и 8-10 недель). Показано, что при половом созревании активность ПАРП 1 в ядрах тимоцитов уменьшается. Показано также, что подавление активности ПАРП 1 аллостерическим ингибитором АТФ не зависит от пола животных в исследованных возрастных группах. Вместе с тем выявлено, что ПАРП 1проявляет большую чувствительность к ингибирующему действию АТФ в ядрах тимоцитов 4-6 недельных крыс. Показано, что половые различия в ингибировании ПАРП 1 конкурентным ингибитором БАМ (20 mM) проявляются в возрастной группе 4-6 недель, причем у самок указанной возрастной группы ингибирующее действие Бам на активность ПАРП 1 уменьшается на 30%.Impact of different poly(ADP-ribose)polymerase 1 (PARP 1) inhibitors ATP and benzamide (BAM) on enzyme activity in thymocyte nuclei of rats from different age groups and sex was investigated. Two age groups of animals (4-6 and 8-10 old) were examined. It was shown that PARP 1 activity in thymocyte nuclei declines during sexual maturation. PARP 1 inhibition by allosteric inhibitor ATP displays no sexdependent differences. However, PARP 1 in thymocyte nuclei of 4-6 week-old rats is more susceptible to ATP inhibition. Competitive inhibitor BAM (20mM) elicits sex-dependent differences in enzyme inhibition only in 4-6 week-old rat thymocyte nuclei. Bam inhibition of PARP 1 in females from aforementioned age group was decreased by 30% vs level exhibited by male thymocyte nuclei.
Keywords: Biology; Biophysics