Сравнение структуры семян трех близких видов рода Pisum (Fabaceae) в связи с явлением гетероспермии, обнаруженным у P. elatius - Г. Г. Оганезова; Е. М. Навасардян; Г. Г. Шабоян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
У Pisum elatius семена разного размера прорастают в разное время – мелкие семена прорастают быстрее, чем крупные, у которых период прорастания растягивается до года и более. В результате вид формирует почвенный банк семян. Структурных рaзличий между этими семенами нет. Кроме объема семян, рaзличия между ними только в незначительном доминировании у мелких семян параметров структур, ответственных за прорастание семени над таковыми, обеспечивающими его защиту. У крупных семян доминируют структуры, ответственные за защиту семени. Pisum elatius տարբեր չափերի սերմերը ծլում են տարբեր ժամանակահատվածներում: Փոքր սերմերը ծլում են մեծերից ավելի վաղ: Խոշոր սերմերի ծլումը տևում է մինջև մեկ և ավելի տարի, ինչը նպաստում է հողային սերմերի բանկի ձևավորմանը: Փոքր և մեծ սերմերի միջև կառուցվածքային տարբերություն չկա: Բայց փոքր սերմերի մոտ այն չափանիշները, որոնք պատասխանատու են սերմի ծլունակության համար աննշան գերակշռում են սերմերի պաշպանիչ հատկության համեմատությամբ: Մեծ սերմերի մոտ չափանիշների հակառակ հարաբերություն է: Pisum elatius seeds germinate in different time periods. Small seeds germinate more quickly than big ones. The big seeds germinate in one year or more forming the soil seed bank. Small and big seeds do not have differences in structure, but parameters of structures responsible for seed germination in small seeds slightly dominate on parameters responsible for seed protection. The big seeds have opposite correlation between these parameters.
Keywords: Biology; Botany