Антимикробная активность хитозановых пленок, модифицированных пиразол карбоновыми кислотами - А. Э. Акопян; А. А. Маргарян; О. С. Аттарян; Г. В. Асратян; И. Л. Базукян; О. А. Паносян; А. А. Трчунян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
С применением пиразол карбоновых кислот было получено 10 различных модификаций хитозанов. Изучена анктимикробная активность полученных модификаций как в виде пленок, так и различных концентраций растворов хитозанов. Наибольшую антибактериальную активность проявляет карбоксипиразол модифицироанный хитозан. Наличие формил- групп в четвертом положении пиразолового кольца увеличивает антибактериальную активность хитозанов по сравнению с другими модификациями. Показана высокая антимикробная активность по отношению к эндоспорообразующим грамположительным бактериям. Модифицированные хитозаны не обладали антигрибковой активностью. Պիրազոլկարբոնաթթուների կիրառմամբ ստացվել են ձևափոխված խիտոզանների 10 տարբերակներ: Ուսումնասիրվել էին ինչպես ձևափոխված խիտոզանային թաղանթների, այնպես էլ դրանց ջրային լուծույթների հակամանրէային ակտիվությունը: Կարբոքսիպիրոզալ ձևափոխված խիտոզանը օժտված է ավելի բարձր հակամանրէային ակտիվությամբ: Պիրազոլային օղակի չորրորդ դիրքում ֆորմիլ խմբի առկայությունը, այլ ձևափոխությունների հետ համեմատ, բարձրացնում է խիտոզանների հակաբակտերիական ակտիվությունը: Ցույց է տրվել, որ ձևափոխված խիտոզանները արգելակում են էնդոսպոր առաջացնող գրամդրական մանրէների աճը, սակայն չեն ճնշում սնկերի աճը:
Keywords: Biology; Biochemistry