Սևանա լճի ավազանում ամուրյան չեբաչոկի (Pseudorasbora parva) վերարտադրության առանձնահատկությունները - Տ. Վ. Վարդանյան; Ն. Է. Բարսեղյան; Վ. Լ. Ասատրյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
2011-2012 թթ. կատարվել են Սևանա լճի ավազանի ամուրյան չեբաչոկի վերարտադրության առանձնահատկությունների ուսումնասիրություններ: Ամուրյան չեբաչոկի սեռական կառուցվածքի վերլուծությունը ցույց է տվել, որ էգ և արու առանձնյակների միջին հարաբերակցությունը պոպուլյացիայի կազմում եղել է 1:1: Սևանա լճի ավազանում ամուրյան չեբաչոկի անհատական բացարձակ բեղունությունը (ԱԲԲ) տատանվել է 240-ից 3000 ձկնկիթ: Սևանա լճի ամուրյան չեբաչոկի ձվաբջիջների կազմի կենսաչափական վերլուծությունը ցույց է տվել, որ չեբաչոկը ձվադրում է բաժիններով (6-ից 8 μաժին): Ձկնկիթը օվալաձև է, երկարությունը 0.19-1.25 մմ է, իսկ լայնությունը` 0.13-0.75 մմ:
Keywords: Biology; Ecology