Հատապտղային կենու (Taxus baccata L.) տարածվածությունը և ցենոտիկ առանձնահատկությունները Հայաստանի Հանրապետության տարբեր անտառաճման պայմաններում - Ժ. Հ. Վարդանյան; Վ. Լ. Բադալյան; Խաչիկյան, Ա. Ա. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել են «Դիլիջան» ազգային պարկի, «Նոյեմբերյան» և «Կապան» անտառ-տնտեսությունների ու «Շիկահող» պետական արգելոցի կենու պուրակները: Հստակեցվել են Հայաստանի հատապտղային կենու (Taxus baccata L.) տարածման սահմանները: Հետազոտվել են դրանց ցենոտիկ առանձնահատկությունները, ինքնավերականգնման ունակությունը և կատարվել է համեմատական վերլուծություն: Որոշվել է հետազոտված համակեցություններից հավաքված կենու սերմերի կենսունակությունը: Исследованы тиссовые рощи на территориях “Дилижан” национального парка, “Ноемберян” и “Капан” лесхозов, “Шикахохского” государственного заповедника. Утoчнены границы распространения ягодного тисса (Taxus baccata L.) в Армении. Изучены его ценотические особенности, способность самовосстановления и проведен сравнительный анализ. Определена жизнеспособность семян тисса, собранных из разных ассоциаций. The yew groves of “Dilijan” national park, “Noyemberyan” and “Kapan” forest enterprises and “Shikahogh” state reserve were investigated. The distribution of berry yew (Taxus baccata L.) in Armenia was specified. Cenotic features and ability of self-reproduction of yew were investigated and the comparative analysis was made. Viability of collected seeds of yew was defined.
Keywords: Biology; Botany