Փայծաղի ախտահարումը խոզերի աֆրիկյան ժանտախտի (գենոտիպ II) դեպքում - Ա. Է. Միսակյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ներկայացված են տվյալներ փայծաղի ախտաձևաբանական փոփոխությունների, ինչպես նաև վիրեմիայի զարգացման առանձնահատկությունների մասին ընտանի խոզերի մոտ աֆրիկյան ժանտախտի վիրուսով (գենոտիպ II) փորձարարական վարակման պայմաններում: Դրանք բնութագրվում են փայծաղի հեմորագիկ ևբշճահեմորագիկ սպլենիտով, որն ուղեկցվում է լիմֆոիդ ֆոլիկուլների ռեդուկցիայով, լիմֆոցիտների կարիոպիկնոզով և կարիոռեքսիսով և վաղ զարգացող վիրեմիայով, որն առավելագույն տիտրերի է հասնում վարակումից հետո 5-7-րդ օրերին: Представлены данные о патоморфологических изменениях селезенки, возникающих при экспериментальной инфекции вирусом африканской чумы свиней (генотип II). Инфекция характеризовалась виремией с первых дней после инфицирования и острым течением с летальным исходом на 7-9 сут. Для патоморфологических изменений в селезенке характерно развитие геморраги-ческого спленита на 2-4 сут после начала инфекции. Микроскопический анализ выявил ре-дукцию лимфоидных фолликулов на 5-7 сут после начала инфекции, а также кариопикноз и кариорексис лимфоцитов с 3 по 7 сут. The article presents data from the experimental reproduction of African swine fever (ASF) in domestic pigs, infected with highly virulent ASF virus (genotype II). The pathomorphological changes are characterized by hemorrhagic and serohaemorragic affection of spleen, which accom-panied with lymphoid follicule’s reduction, karyopicnosis and karyorrhexis of lymphocytes, as well as early viraemia, which has high titres in 5-7 days post infection.
Keywords: Biology; Epidemiology