Ավշային հանգույցների ախտահարումը խոզերի աֆրիկական սուր ժանտախտի (գենոտիպ II) ժամանակ - Լ. Ն. Սիմոնյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել է ավշային հանգույցների ախտաբանությունը խոզերի աֆրիկյան սուր ժանտախտ (ախտահարված գենոտիպ II վիրուսով) հիվանդության դինամիկայում: Հիվանդության դրսբորման առաջին օրից արյան շիճուկում նկատվում է վիրեմիա: Ավշային հանգույցներն ախտահարվում են հիվանդության վաղ փուլերից սկսած (2-3-րդ օր): Ավշային հանգույցների հիմնական ախտաբանական փոփոխություններն են արյունազեղումները, ավշային ֆոլիկուլների հիպերպլազիան, որին հաջորդում է հիպոպլազիան: Исследована патология лимфатических узлов при африканской чуме свиней (АЧС) (зараженных вирусом генотипа II) в динамике острой формы болезни. С первого дня болезни в сыворотке крови была обнаружена виремия. Нами показано, что при АЧС, вызываемой генотипом II, лимфатические узлы поражаются на начальных стадиях болезни (на 2-3-й день). Основными патологическими изменениями лимфатических узлов являются: кровоизлияние, гиперплазия лимфатических фолликул, на поздних стадиях гипоплазия. Lymph nodes pathology of the pigs in the dynamics of acute African swine fever (infected by genotype II virus) was studied. Viremia was revealed in blood serum from the first day of disease. The lymph nodes were affected from the early stages (2-3 post infection days). The main pathological changes in lymph nodes were hemorrhages, hyperplasia of lymph follicles, which is followed by hypoplasia.
Keywords: Biology; Epidemiology